БСП ще събаря правителството за Великден

БСП ще събаря правителството за Великден
Според лидера на БСП Сергей Станишев решението на правителството не намалява енергийната зависимост на България от Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отказът на правителството на България да реализира проекта за АЕЦ „Белене“ ще бъде основен акцент във вота на недоверие, който БСП ще внесе с амбицията да бъде гласуван преди Великден.

От партията поканиха на разговорите и другите парламентарни групи, „които се заявяват като опозиционни“, и обявиха, че биха обсъдили и по-широк кръг от въпроси, свързани с провала на правителството в сферата на енергийната политика, предаде БГНЕС.

За да бъде внесено за разглеждане от Народното събрание, искането за вот на недоверие трябва да се подкрепи от поне 48 депутати, а от „Коалиция за България“ имат само 40 народни представители.

„За нас самото решение на правителството е достатъчен повод за вот на недоверие. Не че няма основание за по-широк вот, но се притесняваме, че ще се размият нещата. Не искаме да сваляме фокуса от това фатално решение“, обясни лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му социалистите не се притесняват да бъдат малцинство в парламента по позицията за АЕЦ „Белене“.

Сергей Станишев изрази убеждението си, че това решение е изключително вредно и не отговаря на националните интереси, което показва, че „правителството води непредсказуема антинационална политика, поставя под риск енергийната независимост на България и бъдещето на ядрената й енергетика“.

„АЕЦ „Белене“ от самото начало е български проект и като стойност пак ще бъде много по-евтина електроцентрала от много, които се правят в момента. Атомните електроцентрали произвеждат ток на много по-ниски цени от други източници“, категоричен е Сергей Станишев.

По думите му решението на правителството не намалява енергийната зависимост на България от Русия.

„Досега това правителството е похарчило 300 млн. евро и ще продължи да плаща за реакторите, които са поръчани. Руснаците пак ще си получат своето и в България ще има най-малкото още един руски реактор, защото им е обещан 7-и, а може би и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи още лидерът на БСП.

Според него на Русия е обещана и газова електроцентрала, която се предвижда да бъде построена на площадката в Белене.

„Тя ще произвежда ток на цени, които ще бъдат най-малко два пъти по-високи от цените на АЕЦ „Белене“, и газът за нея ще идва или от Русия, или от шистовия газ, с който могат да съсипят природата и живота на хората в Североизточна България“, коментира още Сергей Станишев.

#опозиция #енергетика #Великден #АЕЦ „Белене“ #вот на недоверие #Сергей Станишев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници