Български полковник от запаса: Победата е извоювана с кръвта на руски войски, а не съветски

Български полковник от запаса: Победата е извоювана с кръвта на руски войски, а не съветски
снимка: Новините / Цанка Донкова
A A+ A++ A

Йордан Колев е един от многото хора, които присъстваха на тържествата по случай Деня на победата. Той е полковник от запаса, пилот и е родом от Мадара. По случай 70-годишнината от Втората световна война полк. Колев разказа пред Novinite.bg какво е за него 9-и май и как оценява днешните събития.

Полк. Колев защо днес сте тук, пред паметника на Съветската армия?

Това е за мен традиция, няма къде другаде да отида, освен тук на тоя ден. Вчера цял ден съм слушал за войната и митовете за нея...

Как сте запомнили този ден?

Помня през 44 година, когато влязоха в България (руските войски – бел. Ред). Аз съм от Мадара и ние дечурлигата се бяхме събрали на едно по-високо място и видяхме, че войската подхожда нагоре и се втурнахме да ги изпреварим. И вече като отминаваше влакът от Каспичан за Шумен те ни видяха и ни хвърлиха от влака шоколад. И ние го разделихме помежду си. Ей с това съм запомнил тоя ден.

След това вече е връзката ми от вкъщи. Някъде около 1 месец над нашия двор нагоре имаше по поляните една редица батарея и един майор. Ще ви разкажа нещо, което ме е впечатлило тогава. Родното му място, където е било семейството му отстъпват за малко на немците. След като се връщат заварват жена му убита. Затова, че е жена на майор е била заклана, а детенцето му, което е било на една година, са му блъскали черепа в черешата. И това го беше възпламенило и той стоеше с нас и мълчеше и по някое време казваше „култура, немска култура“.

Това съм го запомнил от детските си години тоя ден.

Смятате ли, че има разделение заради Деня на Победата и Деня на Европа? Все пак много хора са на другото събитие.

Определено считам, че има разделение на хората и на Европа. Не може да не се спомене една дума, че това е Денят на Победата, че тая Победа е извоювана с кръвта на руските войски. Извоювана от руския народ, а не съветския, това го подчертавам, защото когато се честваше Победата на времето, тогава Сталин заяви, че руският народ и другите около него е извоювана тая победа.

Аз вчера ( 8 май- бел.ред) се впечатлих от един германец на около 65 години. Той беше на митинга в Сталинград. Той се разрева, докато говори, искаше да се извини. Много е трудно в момента. Много хора искат да покажат, да унижат, да унизят. Това е пътят да получат някакво достояние до младите хора, да манипулират. Каквото и да е, все още има живи хора като мен, които помнят някои неща за издевателствата, понеже сега говорят, става въпрос за руснаците.
В нашето село някакви руснаци взели една крава и я заклали и седнали да ядат. Разстреляха ги като кучета, защото са си позволили такова нещо във време на война.

Как ще коментирате думите на Н. Пр. Руският посланик у нас. В едно интервю вчера той каза, че в Европа и в света се наблюдава отслабване на имунизацията срещу нацизма. Смятате ли, че нацизмът може би се възражда?

Не знам до колко е вярно това нещо. По една от телевизиите се прокрадна, че в Бундестага е имало свастики. Не разбрах дали вътре са били окачени, или вън нарисувани, но това е нацизъм!

#Русия #Ден на победата #Паметник на Съветската армия #полковник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници