С грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата

С грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С тържествен военен парад Русия отбеляза 70-години от Деня на победата.

На трибуните присъстваха представители на повече от 30 държави и ръководители на международни организации и 85 ветерани, пристигнали от различни краища на страната. 

По-рано руският президент Владимир Путин приветства в Гербовата зала в Кремъл чуждестранните лидери, дошли в Москва за празненствата.

В парада участваха 16 500 войници, 200 единици бойна техника, 143 изтребители и хеликоптери.

Под музикалния съпровод на военния оркестър на Червения площад бяха изнесени символите на Русия – знамето на победата и държавния флаг на страната. Парадът беше приет от военния министър Сергей Шойгу.

Владимир Путин откри парада с минута мълчание, посветен на загиналите във Великата отечествена война 1941-1945 г.

В речта си по случай Дена на победата в Москва Владимир Путин изказа благодарност на Великобритания, Франция и Съединените щати за приноса им в победата на нацистка Германия.

Той изрази благодарност и на антифашистите в различните страни, самоотвержено борили се в партизански отряди и в нелегалност, в това число и в самата Германия.

Първи на парада преминаха историческите танкове „Т-34“ и самоходните артилерийски установки „СУ-100“. На Червения площад дефилираха и новите и най-съвременни руски танкове „Армата“.

На тържествения парад по повод Деня на победата, бяха демонстрирани последните технически достижения на страната в областта на отбраната и въоръжението. 

Честванията ще продължат през целия ден с различни мероприятия.

#Русия #Ден на победата #парад #Втората световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници