Руският посланик: Наблюдава се отслабването на имунизацията срещу нацизма

Руският посланик: Наблюдава се отслабването на имунизацията срещу нацизма
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В редица страни в Европа и света се наблюдава отслабването на имунизацията срещу нацизма, а също едно лекомислено отношение спрямо опасността от плъзването към конфронтация. Това заяви руският посланик у нас Юрий Исаков в навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война, съобщава БНГЕС. В Русия денят се чества като Ден на победата над нацистка Германия, а в ЕС като Ден на Европа.

Онова имунизиране, което бе направено от Нюрнбергския трибунал след войната срещу възраждането на нацизма и чудовищната му роля в разпалването на Втората световна война и унищожението на милиони хора от най-различни националности, очевидно това имунизиране започва да отслабва. Позволяват се редица опити за фалшифициране на историята, неонацистки маршове, поставяне на палачите и техните жертви върху една плоскост. Именно в това ние виждаме опит за възраждане на нацизма или най-малкото за снизходително отношение към такива опити – вместо да се даде на тези опит бой, един истински бой", посочи дипломатът.

Исаков обаче посочи, че Русия не дели победата във Втората световна война на своя или чужда. „ние почитаме, помним и оценяваме приноса на нашите съюзници за победата, на всички онези, които воюваха срещу фашизма" подчерта дипломатът.

В същото време Юрий Исаков констатира стремеж да се забравят уроците от Втората световна война: "А след нея Европа процъфтява вече 70 години, навярно това е най-продължителния период в нейната историята без големи войни. Според него обаче това, на което ни е научила Втората световна война е, че никога повече не трябва да се повтори такава трагедия.

Днес на церемонията бяха връчени и дипломи за принос в двустранните отношения, за обективна оценка на Втората световна война и срещу фалшифицирането на историята.

Сред удостоените с дипломите са известният ляв интелектуалец и антифашист Анжел Вагенщайн, председателката на форума Русия-България Светлана Шаренкова, радетелката за развитие на двустранните отношения Станка Шопова и други.

Посланикът коментира и ситуацията с паметника на съветската армия в София. "Това е паметник не на тоталитаризма и на някакъв режим, това е паметник на съветския войник освободител, благодарение на който бе създадена Европа в днешния й вид – процъфтяваща, демократична, свободна, подчерта Юрий Исаков.

Според него алтернатива на тази перспектива щеще да бъзе поробването на редица народи, далеч не само на руския, а на славянски и други други, и превръщането им в да го кажа строителен материал за един безчовечен, дяволски социален, икономически, политически и геополитически експеримент.

"Убеден съм, че преместването на паметника би било голяма и сериозна грешка, но не искам дори да разсъждавам на тази тема. Паметникът си е намерил своето място, повечето софиянци се произнесоха по въпроса, включително и наскоро – преди около половин година имаше допитвания, които показаха, че сериозно мнозинство от жителите на града се застъпват за съхранението на паметника. Това наистина е грижовно отношение към историческата памет", смята Иксаков.

Той посочи, че благодари на софиянци и повечето българи за грижата към паметниците.
"Ние виждаме в много градове колко грижливо се отнасят хората към тези паметници и почитат паметта на съветските войници. Знам че понякога се дават и последните стотинки, последният лев за поддържането на паметниците", посочи той.

#Юрий Исаков #Русия #война #Ден на победата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници