Торите печелят изборите във Великобритания

Торите печелят изборите във Великобритания
Лидерът на Консерваторите и настоящ премиер Джеймс Камерън
A A+ A++ A

Консерваторите ще бъдат най-голямата партия в Камарата на общините във Великобритания, като съвсем малко не им достига за пълно мнозинство, сочат резултатите от анкетите на излизане от изборните бюра.

Данните от екзит пола, извършен от институтите НОП/МОРИ в цялата страна, определят за торите 316 места в парламента срещу 239 за лейбъристите, съобщи Би Би Си.

Шотландските националисти взимат 58 мандата, либерал-демократите, които са коалиционни партньори във властта - 10, а антиевропейската Партия на независимостта на Великобритания и зелените - по 2.

Ако данните от екзит пола на НОП/МОРИ се потвърдят, това ще означава убедителна победа на премиера Дейвид Камерън и най-лошият резултат за опозиционните лейбъристи от 1987г. насам. Консерваторите и либералдемократите ще имат общо 326 места - точно колкото са необходими за мнозинство в 650-местния парламент.

Това би означавало, че тези две партии могат отново да съставят коалиционно правителство.

Втори екзит пол, извършен от института ЮГав, обаче дава различни резултати - 284 места за консерваторите, 263 за лейбъристите, 48 за ШНП и 31 за либералдемократите.

В повечето прогнозни допитвания преди изборния ден консерваторите бяха с близки или изравнени позиции с лейбъристите - и двете партии имаха около 34 процента в избирателните нагласи, припомня ДПА.

Бившият лидер на либералдемократите Пади Ашдаун изрази пред Би Би Си увереността си, че първият оповестен екзит пол, този на НОП/МОРИ, е с погрешни резултати.

Предпазливост изрази и лидерката на ШНП Никола Стърджън. "Бих подходила към екзит пола (на НОП/МОРИ) с ОГРОМНА предпазливост. Надявам се на добро представяне, но мисля, че 58 места е малко вероятно", написа тя в Туитър.

Само едно място в Шотландия не е попаднало под властта на Шотландската национална партия и очакванията са, че скоро тя ще насрочи нов референдум за независимост от Великобритания.

Британският паунд поскъпна с 1% след обявяването на резултатите.

#Великобритания #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници