Лавров: Някой от ЕС пречи на мира в Киев

Лавров: Някой от ЕС пречи на мира в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Някой от Европейския съюз може би не позволява на Киев да изпълнява споразуменията от Минск". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с австрийския си колега Себастиан Курц в Москва, цитиран от руски медии.

Лавров за пореден път повтори, че всички проблеми в отношенията между Русия и ЕС могат да бъдат разрешени чрез принципа на равенството и взаимното уважаване на интересите на двете страни. Той изрази мнение, че "Русия ще сътрудничи с ЕС, ако не удължи санкциите срещу нас, но ще вземем под внимание „надеждността" на ЕС като партньор".

Лавров добави още, че Русия не планира да обсъжда с ЕС варианта за отмяна на санкциите.

„Ако едностранните санкции, които никога не са били легитимни и са контрапродуктивни, което се осъзнава от всеки, ако ЕС не удължи санкциите, разбира се, ние ще продължим нашето сътрудничество, но ще вземем под внимание необходимостта от оценяване надеждността на нашите партньори", подчерта руският топ дипломат.

По време на разговорите двамата дипломати „обмениха позиции относно връзките между Русия и ЕС".

Вярваме, че политиките не трябва да се смесват с икономиката и отношенията трябва да се развиват на базата на разбирателство, зачитане на естествените национални интереси на замесените страни. Този подход се споделя от много политици в Европа, включително и в Австрия, обясни Лавров.

На срещата на върха на ЕС през юни ще бъде взето решение дали да бъдат удължени санкциите срещу Русия, които изтичат по-късно през лятото.

#Себастиан Курц #Москва #Русия #Сергей Лавров #ЕС #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници