Уорлик: Първо околната среда, после шистовият газ

Уорлик: Първо околната среда, после шистовият газ
„В САЩ прилагаме метода фракинг дори и в градове, така че мисля, че може да се прилага такава технология“, каза още дипломатът. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Първото, което трябва да се вземе под внимание по темата с проучването и добива на шистов газ, е околната среда, смята американският посланик в България Джеймс Уорлик.

„Каквото и да разработвате като продукт, трябва да се вземе предвид първо околната среда. Фракингът е част от разработването на шистов газ. Тази технология съществува от десетилетия. Например в САЩ в миналото е имало проблеми, въпросът е дали в бъдеще могат да се избегнат тези проблеми. Когато го има правилния механизъм за контрол, нещата могат да бъдат безопасни“, коментира Уорлик по БНТ във вторник сутринта.

„Румъния и Полша също са постигнали тези решения. Никой не може да твърди например, че разработването на ядрена енергия е 100% безопасно, но когато има контролни механизми, това може да позволи безопасното развитие на тази енергия. В САЩ прилагаме метода фракинг дори и в градове, така че мисля, че може да се прилага такава технология“, каза още дипломатът.

За делото „Наглите“ американският посланик коментира, че не е запознат с всички факти по случая, но според него много хора са били изключително доволни, че има присъди.

„Това са опасни хора за гражданите на България, затова е хубаво, че правосъдието е възтържествувало. Не съм запознат в детайли, но съдът реши да постанови сериозни присъди в това дело. Това изпраща силно послание, че съдилищата могат да действат ефективно в такива случаи. Надявам се на подобни действия и в други дела“, отбеляза Джеймс Уорлик.

За оставката на Тодор Коларов, който беше председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, Уорлик каза, че е бил изненадан.

„Но става дума не за Тодор, а за приемането на законодателството за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Има много хора в България, които имат много средства, прекомерно богатство, необяснимо откъде. Карат си бентлитата, имат хубави вили на Черноморието, а нямат ясен източник на приходи“, посочи той.

„Тези имущества трябва да бъдат запорирани и трябва да има гражданска процедура, която да позволява това. Става дума за въвеждането на граждански процес и механизми, с които да се прави запориране. Българските граждани само ще извлекат полза, ако бъде приет такъв Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност“, подчерта още посланикът на САЩ.

#придобито от престъпна дейност #Тодор Коларов #„Наглите“ #Полша #Румъния #фракинг #България #САЩ #посланик #Джеймс Уорлик #околната среда #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »