Лютви Местан: Разколебава се демократичният модел

Лютви Местан: Разколебава се демократичният модел
Председателят на ДПС Лютви Местан говори на традиционния събор "Герлово пее и танцува" в с. Ябланово, община Котел Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изживяваме тежка криза на толерантността и този проблем засенчва другите грижи на хората, свързани със състоянието на икономиката, заетостта, социалния статус на гражданите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на традиционния събор "Герлово пее и танцува" в с. Ябланово, община Котел.

Преди да се реши проблемът с демократичността на управлението не е възможно да бъдат разрешени другите въпроси, защото не може да бъде прието като демократично управление, в което участват политически сили определени в доклада на ПАСЕ като фашистки, обясни Местан.

Под наслов “Заедно срещу омразата” от ДПС отбелязаха годишнината от майските събития, израз на съпротивата срещу насилствената смяна на имената по време на т.нар. “възродителен процес”.

"Под заедно ние разбираме не само заедността на членовете и симпатизантите на ДПС, а на всички демократично мислещи хора в страната. В тази тежка ситуация ДПС е призвана да бъде основния стълб на либералната демокрация в България", подчерта лидерът на ДПС.

От трибуната Местан заяви отговорността на ДПС за отстояване на ценностите на либералната демокрация, когато страната ни е изправена пред тежка криза на толерантността. По думите му най-уродливата изява на тежката ерозия на демократичните ценности е предложението на ПФ използването на майчин език в предизборна кампания да се наказва със затвор от 3 до 6 години. Според председателя на ДПС подобно предложение изважда България от европейския демократичен модел.

“За съжаление партньорите на ПФ в управляващата коалиция - ГЕРБ и Рефоматорски блок мълчат и така се превръщат в мълчаливи съучастници, а дясното все повече се приближава към национал-популизма и това е най-опасното явление в съвременната българска политика", коментира Местан.

Участниците тбелязаха с едноминутно мълчание паметта на поета Мехмед Карахюсеинов - Мето, който точно на този ден е издъхнал, пет години след като се е самозапалил, в знак на протест срещу насилствената смяна на името му.

Към множеството се обърнаха и зам. председателят на ДПС Рушен Риза, народните представители Янко Янков и Ахмед Ахмедов. Присъстваха още Мустафа Мустафов - областен председател на ДПС Сливен, Христо Киров - кмет на община Котел, Детелина Адемова - зам. кмет на община Котел, Мехмед Краев - зам.кмет на община Омуртаг.

Гости на събора бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче,  генералният консул в Бургас Ниязи Еврен Акйол, Исмаил Селимоглу - зам. кмет на Осман Гази - гр.Бурса, Нух Нухоглу - зам.кмет на община Ергене - Р.Турция, Тургут Шентюрк - кмет на Сачлък - община Ергене, Хюсеин Догру - кмет на Йешил тепе - община Ергене.

#ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници