Павлова: Санирането вече няма да се блокира от 1-2 собственици

Павлова: Санирането вече няма да се блокира от 1-2 собственици
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Санирането вече няма да се блокира от 1-2 собственици, които не желаят да участват в обновяването на сградите. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова в ефира на БНТ. Тя посочи, че Въпреки високите критерии по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради вече близо 2000 са регистрираните сдружения на собственици. Над 870 пък са одобрените за финансиране сгради.

Павлова припомни, че процедурите вчера бяха облекчени. По думите й втората промяна е, че се дава възможност да кандидатстват блок секции, а не цели сгради в случаите, когато те са с по 8-10 входа. „Това ще даде възможност повече от големите най-стари, най-грозни сгради да бъдат обновени“, уточни министърът.

Третото изменение в условията позволява и сгради с по-малко апартаменти, построени преди 1975 г. и са в лошо състояние да участват в програмата, обясни тя.

Що се отнася до магистралите, Павлова посочи, че ремонтирането на старите участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус" са предпоставка за безопасността на пътуващите към морето. Ремонтните дейности ще бъдат временно спрени от 1 юли, за да не се затруднява трафика към Черноморското крайбрежие, но тези на двата виадукта на магистралите ще продължат, защото там ще бъдат подменяни и колоните.

„Ще бъде създадена организация на движение, която да не затруднява пътуващите – по две ленти за движение в по-натоварената посока“, каза Павлова. Тя съобщи, че до края на тази година трябва да завърши изграждането на 140 км магистрални участъци, още 80 км ще бъдат ремонтирани, рехабилитирани ще бъдат и още 340 км пътища.
Според регионалния министър е необходимо да се влагат достатъчно средства в поддръжката на пътната инфраструктура, за да бъде с висок стандарт тя.

Относно плажовете, министърът информира, че се провежда процедура за отдаване под наем на над 30 морски плажа, като за част от които вече има избрани наематели.

Регионалният министър информира, че от общо 297 плажа по Черноморското крайбрежие всяка година около 100 остават без стопани. За тях предоставяме средства на областните управители, които да осигурят охрана и спешна помощ, обясни тя.

#саниране #Лиляна Павлова #плаж #магистрали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници