Ето стратегията на Microsoft за вкарване на приложенията за Android и iOS в Windows Store

Ето стратегията на Microsoft за вкарване на приложенията за Android и iOS в Windows Store
A A+ A++ A

Отдавна се носят слухове, че Microsoft се кани да осигури поддръжка в Windows и Windows Phone за приложения от Android и по време на конференцията Build компанията потвърди това като осигури първите детайли как възнамерява да го реализира. Освен това обяви, че Windows 10 Store ще поддържа и приложения за iOS, което определено изненада всички. Стратегията, по която ще реализира тази задача обаче е различен от очакваното от разработчици и наблюдатели.

По отношение на Android компанията ще добави в Windows 10 за телефони допълнителен слой, който ще позволи работата на Android Open Source Project (AOSP) като самостоятелна подсистема. Разработчиците на свой ред ще могат да изпратят за разпространение на версии на своите приложения за Android, написани на Java или C++ под формата на APK файлове и те ще работят в Windows 10 за телефони. Това ще стане през следващите няколко седмици.

За осигуряване на съвместимост с iOS Microsoft е разработила Objective-C компилатор, който ще позволи на разработчиците да прекомпилират приложенията си за съвместимост с Windows 10 за телефони. Този инструмент ще е наличен още от днес. Като цяло новите версии на приложенията за Android и iOS ще бъдат от типа универсални и ще имат специални функции, които ще са налични само в Windows – например интеграция с Cortana и с Xbox Live. Ще има възможност за разширяването им с покупки от приложенията и ще могат да се ползват като Live Tiles.

Тъй като повечето от приложенията ще бъдат за ARM те няма да поддържат работа с клавиатура и мишка затова и компанията не говори за съвместимост с компютри. Като цяло идеята на Microsoft е да осигури за Windows 10 за телефони приложения, които досега не бяха налични за платформата и намали преднината на App Store и Google Play. Компанията се надява да спечели разработчиците с допълнителната потребителска база, която ще могат да достигнат.

Другите начини, с които Microsoft ще се опита да увеличи приложенията за Windows 10 включват ползване на съществуващи сайтове и създаването на приложения, които действат като изтеглени от Windows Store. Те ще могат да ползват универсални API за достъп до нотификации, камера, календар, списък с контакти и др. Компанията ще позволи и добавянето на .Net и Win32 приложения в Windows Store.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници