МВР излезе с позиция за случващото се в ТВ7

МВР излезе с позиция за случващото се в ТВ7
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

МВР излезе с позиция за случващото се в ТВ7. В нея се посочва, че униформените оказват съдействие на частен съдебен изпълнител.

"Във връзка с въпроси за присъствието на служители на МВР в и около офиса на телевизия в София уточняваме: Полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело. Всички действия на служителите са нормативно обосновани /чл. 431 от ГПК и чл. 6, т. 1 от ИНСТРУКЦИЯ № Iз-849 от 14.05.2007 г. за условията и реда, при които органите на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на частните и държавните съдебни изпълнители при изпълнение на техните правомощия/.
Първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, които да осигурят непосредствено съдействие. Впоследствие са изпратени допълнителни сили, за да се обезпечи общественият ред с оглед струпването на множество хора и предотвратяването на евентуални самоуправни действия", се казва в съобщението.

В същото време стана ясно, че основният съдебен изпълнител е Неделчо Митрев. По непотвърдена информация Кристина Димитрова е негов помощник. Според друга информация тя е адвокат към КТБ.

Журналисти на ТВ7 обградиха входа и направиха жива верига, за да не допуснат хамалите и помощник съдия изпълнителя да се върнат обратно и да продължат с изнасянето на техниката. Те се опитват да спасят медията, в която работят. Много хора също се присъединяват към тях с мотивът, че демокрацията е застрашена.

Редица политици и общественици се изказаха в подкрепа на ТВ7. Сред тях са Румен Петков, Валери Симеонов, Велизар Енчев, Христо Мутафчиев, Георги Лозанов.

„Частен съдебен изпълнител може да събира вещи, които могат да бъдат осребрени. Но това, което е ваша интелектуална собственост, аз не знам защо им трябва. То е ваше“, категорична бе финансовият експерт Мика Зайкова. „Вие нито сте разбойници, нито сте престъпници, нито наркомани, вие сте журналисти. Това е просто ужасно“, подчерта Зайкова.

Валери Симеонов от своя страна заяви, че това, което се случва е „повече от безобразие“.

Независимият депутат Велизар Енчев, лидер на Движението за радикална промяна "Българска пролет" пък заяви: „Потресен съм, че в 21 век съдия-изпълнител може да заяви, че действа по инструкции, а не по съдебен ред. Недопустимо е по този начин да се действа срещу една медия, това е удар по свободата на словото.

Според журналистът Владо Береану е интересно, че не се иска да се изнесе какво да е имущество, а да се преустанови излъчването. Проблемът бил, че никой не знае как става това. „И докато не дойде един инженер, който да им покаже агонията ще продължи“, смята Береану.

Румен Петков от своя страна посочи, че това е безпрецедентен акт. „Каквато и да е мотивацията, каквото и да е правното отношение не е редно така да се постъпи“, смята той.

Христо Мутафчиев пък смята, че става въпрос за пари. „Вие като журналисти трябва да разберете какво става“, заяви още той.

По-рано полицаи, хамали и частен съдебен изпълнител влязоха в офисите на телевизия ТВ7 в изпълнение на съдебно решение за спирането излъчването на телевизията.

#ТВ7 #МВР #медия #журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници