“Мтел” отчита 4,9% ръст на абонатите

“Мтел” отчита 4,9% ръст на абонатите
A A+ A++ A

В публикувания преди броени часове доклад с финансовите резултати на Telekom Austria за първото тримесечие на годината се посочва, че за периода българския пазар е продължил да бъде негативно засегнат от влошеното макроикономическо положение и засилената конкуренция сред мобилните оператори. От него става ясно, че за периода “Мтел” мобилните абонати на телекома са се увеличили с 4,9% на годишна база до 4 310 800, което се отдава главно на предплатените и на изгодните бизнес предложения в допълнение на по-слабото напускане на клиенти на договор в домашния сектор.

Нарастващото потребление на услуги за пренос на данни е довело до 30,6% годишен ръст при абонатите на мобилни широколентови услуги. Всичко това е довело до ръст в пазарния дял на оператора до 39,2% от 38,5% преди година. С 10,4% са се увеличили и абонатите на фиксирани услуги, което се дължи на избралите сателитна телевизия. Като цяло компанията отчита забавяне в спада на приходите до 4,1%, за което са помогнали по-високите приходи от продажба на устройства следствие от активностите за задържане на абонатите. Те са компенсирали намалелите приходи от месечни такси и трафик заради ценовата конкуренция.

Спад до 5,5 евро има и при средния месечен приход от абонат. До 13,4 евро е намалял средния приход от абонатите на фиксирани линии. Оперативните разходи са се увеличили с 4,7% заради повишените продажби на смартфони, активности за задържане на клиенти и по-високите комисионни около увеличаването на абонатите. Нараснали са и таксите за свързване, заради популярността на тарифите с много минути към всички мрежи. Спадът в приходите и увеличаването на оперативните разходи са били отчасти компенсирани от премахването на съществуващата програма за лоялност за частни клиенти.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници