450 000 заработват насъщния по халат и пантофи

450 000 заработват насъщния по халат и пантофи
A A+ A++ A

450 000 българи изкарват прехраната си с работа в домашна обстановка, сочи доклад на Сдружението на надомните работници.

Преди 2009 година с надомен труд са се заминавали основно пенсионери и хора, които дълго време не са успявали да намерят друга работа. Сега в армията от работници по пантофи се присъединяват и млади безработни с висше образование - юристи, икономисти, учители и художници, обясняват от организацията.

Средната възраст на надомните работници в София е 40 години, а във Велико Търново 35 години.

„До миналата година в столицата нямаше надомни работници, а сега са около 1000. Сред тях има безработни жени, които са превърнали хобито си в професия”, заяви председателят на сдружението Виолета Златева.

Трудещите се по халат и пантофи най-често изработват сувенири, плетива и бижута, а които умеят - шият облекла и обувки.

Едва 8% от надомните работници обаче са наети и имат постоянни доходи, които рядко надхвърлят минималната заплата. Останалите са самонаети и продават изделията си по различни базари.

Въпреки че нямат постоянен доход, те трябва да се осигуряват като всички останали самонаети върху 420 лв. От сдружението на надомните работници настояват този вид неформални служители да се осигуряват на минимална заплата и да имат лесен достъп до кредити.

„Идеята е да получават лесно до 5000 лв., с които да си осигурят материали, за да работят и да наемат помещения, в които да продават изделията си”, обясни Златева. В съседна Македония държавата осигурявала безвъзмездно до 5000 евро на всеки самонает надомен работник, пожелал да развива собствен бизнес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници