Хилъри Клинтън: Башар Асад прекалява!

Хилъри Клинтън: Башар Асад прекалява!
Измина почти седмица и трябва да заключим, че списъкът на неизпълнените от режима обещания расте, подчерта Хилъри Клинтън.
A A+ A++ A

Режимът на Башар Асад в Сирия продължава офанзивата си срещу градове в страната, въпреки че пое задължението да спазва плана за излизане от кризата на пратеника на ООН Кофи Анан, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

„Все по-дълъг става списъкът на неизпълнените обещания от сирийския режим," изрази възмущението си американският първи дипломат на конференцията „Приятели на Сирия" в Истанбул, предадоха АФП и БГНЕС.

Хилъри Клинтън посочи още, че вместо да приложи плана на международния пратеник Кофи Анан, президентът Башар Асад е дал нареждане за нови атаки и е отказал изпращането на хуманитарна помощ за жертвите насилието.

„Измина почти седмица и трябва да заключим, че списъкът на неизпълнените от режима обещания расте," подчерта тя.

Междувременно правозащитници съобщиха за нови 16 жертви, сред които 8 войници, загинали при засади и престрелки в различни места на страната в неделя.

По време на срещата на повече от 70 представители на групата „Приятели на Сирия", сред които и България, Арабската лига призова участниците да окажат натиск върху ООН за приемането на обвързващи мерки, които да спрат продължаващите една година кръвопролития в Сирия.

Съветът за сигурност към ООН не може да приеме резолюция, която да разреши външната намеса в Сирия заради ветото на Русия и Китай, които се опасяват от аналогично развитие на кризата като в Либия.

„Приятели на Сирия" трябва „да отправят единен призив към Съвета за сигурност на ООН да вземе обвързващо решение за прекратяването на насилието в Сирия," подчерта ръководителят на Арабската лига Набил ал Араби по време на конференцията в Истанбул.

Външният министър на Франция Ален Жюпе обяви, че участниците в конференция ще признаят опозиционния Сирийски национален съвет за свой основен партньор.

„В заключителното изявление на конференцията ще бъде подчертано, че Сирийският национален съвет се признава за основен партньор и ние призоваваме всички опозиционни сили да се обединят около неговото ръководство", подчерта Ален Жюпе в Истанбул.

Според него трябва да бъде определен краен срок за сирийския режим да приложи мирния план на специалния пратеник на Арабската лига и ООН Кофи Анан.

„Има риск от протакане и ние виждаме, че тактиката на режима включва печелене на време," подчерта Жюпе, чиято позиция е аналогична с тази на американския държавен секретар Хилъри Клинтън.

По-рано Дамаск отхвърли предложенията, направени в Истанбул, като определи конференцията за "форум на неприятелите на Сирия".

#Сирия #Башар Асад #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #ООН #Съвет за сигурност на ООН #Кофи Анан #Ален Жюпе #външен министър на франция #Сирийски национален съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино