Пазарът на фабрично обновени телефони процъфтява

Пазарът на фабрично обновени телефони процъфтява
A A+ A++ A

Проведено в Щатите и в Германия проучване от Gartner разкрива, че 60% от потребителите заменят смартфоните си с нови, защото имат нужда от допълнителна функционалност или просто искат нов модел, тъй като стария им е омръзнал. Това до известна степен движи глобалния пазар на смартфони и цикъл на обновяване по-кратък от 2 години означава, че ненужни остават много устройства, които са достатъчно мощни и функционални, за да свършат чудесна работа на нови собственици. Затова и през последните години се наблюдава значителен ръст на бизнеса с употребявани телефони, посочва изследване на Gartner.

Агенцията очаква световния пазар на т. нар. “обновени от производителя” (refurbished) телефони да достигне 120 милиона броя до 2017 година и да донесе приходи от 14 милиарда долара. За сравнение през миналата година се смята, че са били доставени 56 милиона от тези телефони на стойност 7 милиарда долара. В повечето случаи крайния потребител получава телефон, който изглежда като нов и преди да стигне до него е преминал през пълно обновяване от страна на производителя. Той е отстранил всякакви дефекти, подменил е корпуса и предпазното стъкло и дори е сменил батерията. Единствената разлика с новия продукт е опаковката, която не е оригиналната.

В крайна сметка потребителя плаща значително по-ниска цена за продукт, който е като нов. Например в България вече започва официален внос на фабрично обновени смартфони iPhone 5s, които ще се продават на около 30% по-ниска цена от стандартната. През лятото очакваме и появата на такива бройки от iPhone 6, тъй като в момента почти всички свободни наличности се поемат от американския пазар. Успяхме да разгледаме един от тези iPhone 5s и не успяхме да намерим никакъв признак, че става дума за използван продукт – толкова добре беше извършено обновяването на корпуса.

Разрастването на този пазар трябва да привлече и вниманието на големите играчи като Apple и Samsung, тъй като в един момент може да се окаже, че потребителите се въздържат от покупката на нови модели, чиято цена е по-висока и вместо това обръщат поглед към по-евтините и по-стари флагмани, които ще им свършат същата работа. Тази тенденция може да засегне и производители като Xiaomi тъй като вместо да купят нов и по-евтин продукт хората могат да изберат по-стар премиум модел на същата цена. Тези устройства са атрактивни и за развиващи се пазари, в които потребителите не могат да отделят необходимата сума за нов модел на iPhone, но биха имали интерес към по-евтин iPhone 4s например.

От проучването на Gartner става ясно, че само 7% от старите телефони попадат в официалните програми за рециклиране, 15% остават неизползвани, а 64% от тях получават втори живот. От тях 23% са дадени на други потребители, а 41% се заменят или продават. Агенцията прогнозира, че пазара на фабрично обновени телефони в Северна Америка и Западна Европа ще е на стойност 3 милиарда долара през тази година и ще се увеличи до 5 милиарда през 2017 г, защото много потребители са привлечени от използваните премиум модели, които не са успели да си позволят при първоначалната им цена.

Вие бихте ли избрали фабрично обновен смартфон ако цената му е значително по-ниска от тази на новия?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници