Точкова: Инспекторатът не е разследващ орган

Точкова: Инспекторатът не е разследващ орган
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Инспекторатът не е разследващ орган. Това заяви новият главен съдебен инспектор Теодора Точкова в ефира на БНТ. Тя уточни, че ролята на инспектората е когато се разкрият корупционни практики, той да сигнализира за проблема.

Точкова посочи още, че се надява да няма повече случаи, когато чужд посланик заговори за "гнили ябълки".

"Много е важна прозрачността в работата на съдебната система. Трябва да се говори за това с какво се занимават съдилищата, съответно интернет страниците на съдилищата да са пълни с информация", смята Точкова.

С оглед реформата, касаеща ВСС, Инспекторатът също може да се раздели на две подразделения, т.е. да има екипи съдийски и прокурорско-следователски, коментира още главният съдебен инспектор.Тя открои, че е важно да се проверяват съдиите от бивши съдии инспектори, а прокурорите и следователите от бивши такива.

Точкова отбеляза, че по нейни впечатления мнозинството от магистрати работят почтено, законосъобразно и отдават всичките си сили, за да изпълняват както трябва своята работа.

"Бавенето на делата се дължи на много причини, подчерта новоизбраният съдебен инспектор. Вярно е, че една от причините може да се дължи на мързел на съдията на некомпетентност, но основната причина е натовареността на съдиите. Тази натовареност може да се дължи и на демографското развитие", обяви Точкова.

В същото време вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви в ефира на Би Ти Ви, че във Висшия съдебен съвет се променя вътрешната структура, така че да се осигури възможност да влязат нови хора.

"Не променяме числеността", обясни тя във връзка с предложените промени в конституцията, които бяха анонсирани вчера от премиера Бойко Борисов.

Това, което предлагаме, се надяваме да доведе до по-ефективно правоприлагане. Ние предлагаме подход, който е във възможностите на сегашното Народно събрание и може да осигури мнозинство за промяна. Важно е да се промени системата, по която се управлява съдебната власт. Ние не променяме взаимоотношенията между властите - за това е необходимо да се свика Велико НС, коментира Бъчварова. Според нея това, което се предлага е възможно в рамките на Обикновено НС. Тя напомни, че при избора на главен инспектор е имало такова мнозинство, което би могло да се повтори и при промените на конституцията.

Ще говорим с ДПС, надявам се и техни депутати да подкрепят нашите предложения. За БСП Бъчварова обясни, че те са главна опозиционна сила, но се надявала "да проявят здраво мислене" .

"Става дума за кураж и много силна политическа воля, за да предложиш такава промяна. Ние дълго мислихме и решихме да действаме. Много е възможно нашето предложение да не мине, да не ни достигнат няколко гласа. Но важно е да опитаме. Ние предлагаме на всички да се включат в този процес и да опитат да направят това добро дело. Който не го подкрепи, да носи отговорност за това, обобщи силовият вицепремиер.

Ние нито даваме, нито отнемаме правомощия на прокурорите, това не може да се случи в рамките на Обикновено НС. Нашето предложение е в квотата на прокурорите предложенията на НС да доминират с 1 човек. Отчитането пред парламента е по идея на главния прокурор – това не е промяна на баланса на властите и не е необходимо да се свиква ВНС, смята Бъчварова.

#инспекторат #Теодора Точкова #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници