Засега: Фандъкова все пак се отказа от Ивайло Иванов

Засега: Фандъкова все пак се отказа от Ивайло Иванов
A A+ A++ A

Два дни след парламентарния вот, който ГЕРБ не спечели, тяхната столична кметица Йорданка Фандъкова изведнъж обяви, че ще прави конкурс за шеф на Столичния инспекторат, след като по-рано назначи на поста без никакво състезание бившия главен секретар Ивайло Иванов. До лятото инспекторатът се оглавяваше от Веска Георгиева, която обаче почина.

Досега Йорданка Фандъкова твърдеше, че не дължи обяснение защо е назначила Ивайло Иванов. Само изтъкна, че при назначаването си не е представил никаква концепция за управление - нещо, което не я спря да защитава решението си пред опозицията в СОС, пише ClubZ.bg.

Днес тя даде пресконференция за бюджета на столицата, на която каза, че ще направи конкурс за поста и ще предложи на Столичния общински съвет инспекторатът да стане дирекция на нейно подчинение.  Сегашният началник Ивайло Иванов, ще остане временно на поста до провеждането на конкурса. Още не се знае дали той ще кандидатства, поясни Фандъкова. 

Ивайло Иванов бе главен секретар на МВР до 14 май, когато бе отстранен заради полицейското насилие над арестувани протестиращи.В момента Столичният инспекторат е самостоятелно звено на общинска бюджетна издръжка при Столичната община и отново е на пряко подчинение на кмета. Промяната няма да промени нищо, тъй като новата дирекция отново ще бъде наблюдавана пряко от кметицата, а не от неин ресорен заместник, каквито тя има в изобилие - цели осем плюс двама със статут на зам.-кмет: главният архитект и секретарят.

Фандъкова обяви днес, че ще предложи актуализация на бюджета на Столичната община /СО/ за година, с която да осигури допълнителни средства за най-пострадалите от кризата сектори. Според нея трябват допълнителни 8,5 млн. лв. за градския транспорт. 

За дружеството "Метрополитен" над 3 млн. лв. са средствата, които трябва да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лв. Това значи повече от 100 процента увеличение за еленергия. Разходите на "Столичен автотранспорт" за газ, при разходи от 1 млн. лв. за юни, за октомври са 2,3 млн. лв. За юни за улично осветление разходите са били 930 хил. лв., за октомври са 1,9 млн. лв. Затова кметът Фандъкова предлага увеличение на средствата за улично осветление в размер на 3,2 млн. лв. Предвидени са 1,5 млн. лв. за общинските болници, които активно работят с ковидпациенти и срещат затруднения заради повишаването на цените на еленергията и медицинските консумативи.

Кметът обяви, че другото голямо перо в актуализацията на бюджета, са допълнителни средства за строителната програма на СО за следващата година, в която един от акцентите е изграждането на вътрешните рингове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лв. за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. "Тодор Каблешков" и продължението на ул. "Филип Кутев".

Фандъкова обяви, че средствата за актуализацията ще дойдат по две линии: 10 млн. лв. са от по-добрата събираемост от данъка за възмездно придобиване; 6,6 млн. лв. са от дело, което общината е спечелила срещу МОСВ, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лв. са от държавния бюджет, информира столичният кмет.

#Йорданка Фандъкова #Ивайло Иванов #Столична община #инспекторат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"