Доходите на Путин растат, а на Обама намаляват

Доходите на Путин растат, а на Обама намаляват
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Доходите на руския президент Владимир Путин са скочили двойно през миналата година в сравнение с 2013 г. Според декларацията на Путин през 2014 г. той е спечелил над 7,5 милиона рубли, за разлика от предишната година, което е натрупал едва 3,6 милиона рубли. 

Според говорителят на държавния глава - Владимир Песков причината за това е увеличената заплата на президента и ръстът на руската икономика. Песков допълни, че Путин не е имал други доходи през миналата година. А в отговор на въпроса дали му се налага да харчи лични пари, говорителят заяви: „Категорично”.

Имотното състояние на Путин не се е променило от 2013 г. Той е собственик на апартамент от 77 кв.м. и земя в размер на 1 500 кв.м. На разположение на Путин е предоставен апартамент на площ 153,7 кв.м. и гараж на площ от 18 кв.м. Всички недвижими имоти на президента на Русия са в родината му. Президентът е собственик и на три автомобила руско производство и на една каравана „Скиф”

От друга страна, семейството на американския президент Барак Обама обеднява. За 2014 г. той и съпругата му Мишел са получили 477 383 долара, показва данъчната им декларация, публикувана от пресслужбата на Белия дом. Данъкът върху доходите им е 93 362 долара. Ставката на данъка върху доходите на американският лидер е 19,6%.

Около 14,8% от доходите си те са дарили на 33 различни благотворителни организации. Най-голямото дарение – 22 012 долара, е получил фондът "Фишър хаус", който оказва специализирана медицинска помощ на американски военни и семействата им.

Приходите на семейство Обама обаче не спират да намаляват.

През 2013 г. сумата е била 503 183 долара, а през 2012 г. – 662 076 долара. Най-значителни са били доходите на Обама през 2009 г., когато встъпи в длъжност. Тогава той е декларирал 5,5 млн. долара, което включва приходите от продажбата на негови книги, както и получената Нобелова награда за мир.

Годишната заплата на президента е 400 хил. долара. Спадът в доходите на семейството се дължи отчасти на намалелите продажби на биографичните му книги.

#Владимир Путин #Барак Обама #Русия #САЩ #Мишел Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници