Учени искат да превърнат мобилните телефони в детектори на земетресения

Учени искат да превърнат мобилните телефони в детектори на земетресения
A A+ A++ A

Земетресенията са едно от най-трудните за прогнозиране природни бедствия. Съществуват технологии, улесняващи предсказването кога може да се случат земетресения (в Калифорния, Мексико и Япония са изградени такива), но те са много скъпи за изграждане и поддръжка. Група учени обаче публикуваха доклад, според който технологиите в масовите смартфони са достатъчни, за да се изгради импровизирана базирана на колективна информация система за ранно известяване за земетресения.

Теоретично идеята е много резонна, тъй като смартфоните ни вече разполагат с всичко необходимо за осигуряване на данни, които да се анализират от централна система – GPS, акселерометър и връзка с интернет. Освен това в момента има повече смартфони, отколкото свръхчувствителни сеизмични сензори. Базова версия на технологията за прогнозиране на земетресения вече е реализирана, но огромното количество "потребителски" данни създава предизвикателства при филтрирането на шума от не толкова прецизни сензори и идентифициране на погрешни сигнали за трус. Все пак самият брой достъпни устройства би трябвало да улесни задачата.

Начинът, по който системите за ранно известяване работят, е чрез улавяне на малките микро трусове преди основното земетресение. Учените са анализирали данни от устройства с GPS връзка от земетресението в Тохоку, Япония, през 2011 г., при което възникна огромно цунами. След като са отсели шума в данните, които са били "груби", тъй като са били от потребителски устройства, те са открили точни показания за предстоящо земетресение около минута преди първите трусове - впечатляващо постижение предвид размерите на извадката - само около 460 телефона. Създавайки сходен модел за територията на Сан Франциско, учените твърдят, че предупреждение за земетресение би могло да бъде разпространено в рамките на 5 секунди от първите трусове.

Пилотен проект, разчитащ на потребителски GPS данни, вече е задействан в Чили. Целта му е да се изгради система за ранно известяване на база достъпни на пазара масови смартфони с добавен външен GPS модул. Засега те ще се използват единствено за целите на откриването на земетресения - което е първа стъпка към анализа доколко би имало смисъл да се работи с данни, които редовно се употребяват за всякакви цели от притежателите си.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино