Цацаров внесе в Конституционния съд Бюджет 2015

Цацаров внесе в Конституционния съд Бюджет 2015
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в сряда искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за държавния бюджет за 2015 година, отнасяща се до бюджета на съдебната власт, съобщиха от прокуратурата.

Според разпоредбата неизпълнението на приходите на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет.

Искането се основава на тезата, че тази разпоредба противоречи на основополагащи норми на Конституцията, установяващи принципа на правовата държава и принципа на разделение на властите. Оспорената разпоредба пряко се конфронтира и с нормата от КРБ, прогласяваща независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.

Главният прокурор посочва, че всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени институции, е противоконституционен, тъй като се препятства дейността на тези институции.

В законите за държавните бюджети за 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г. е било закрепено правилото, че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години и изрично е било предвидено, че при недостиг на такива средства, неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебна власт задължително се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет.

От прокуратурата посочват, че с тези закони са създадени допълнителни гаранции за изпълнение на приетия бюджет на съдебната власт и е била осигурена независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт, който подход е неоправдано изоставен със Закона за държавния бюджет от 2015 г.

#Сотир Цацаров #внесе #Конституционния съд #бюджет 2015

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино