Няколко прости съвета за справяне с пролетната умора
След тежката празнична храна трябва да заложим на балансирана диета и упражнения, съветват диетозлози. Традиционно, по време на Великденските празници отрупваме трапезата си със специалитети и висококалорични храни. Обилното хранене, в комбинация с неприятните симптоми на пролетната умора като лошо настроение и понижен тонус, ни карат да се чувстваме отпаднали точно в сезона, който събужда природата за нов живот. Какво причинява това състояние на организма и как можем да го надвием?
Пролетната умора се появява в
резултат на липсата на слънчева светлина през зимата
намалената физическа активност и по-тежката диета през студените месеци. Време е и да настроим часовниците и организма си към лятното часово време, в резултат на което се чувстваме изтощени, раздразнителни и се концентрираме трудно. Пролетната отпадналост обаче може лесно да бъде преборена, ако изберем подходяща диета и започнем да спортуваме повече.
Упражненията ще ни ободрят, а и ще помогнат да влезем във форма за лятото. През зимата тялото ни страда от липсата на витамин D и ако изберем спорт на открито, ще наваксаме бързо със слънчевите лъчи. Добри решения са
карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито
Но най-верният ни съюзник в борбата с пролетната умора е правилната диета. Естествени източници на витамин D са сьомгата и рибата тон, както и рибеното масло, гъбите, яйцата, млякото, овесените ядки и меките трапезни маргарини.
През зимата традиционно консумираме по-тежки храни, затова е добре през пролетта да ги заменим с пресни продукти - зеленолистни зеленчуци, които в този сезон са в изобилие и цитрусови плодове за повече свежест. Пиенето на голямо количество течности също е много важно, за да събудим организма си.
Два литра вода на ден са просто задължителни
За да добавите вкус, пригответе си освежаваща напитка от лимонов сок, настърган джинджифил и мед. Няма да сбъркате, ако замените сутрешното си кафе с неподсладен чай.
Ако имате навика да похапвате между храненията, по-добре заменете вредните висококалорични сладкиши с пресни плодове или сурови ядки.
„В този период от годината организмът ни има
най-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи
поради физическата отпадналост, която усещаме, каза доц. д-р Даниела Попова, специалист по хранене и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ). Пълнозърнесите храни са добър източник на фибри, желязо и витамини можем да си набавим от спанака и цитрусите, а важните Омега 3 и 6 мастни киселини ще открием в мазните риби, меките трапезни маргарини, ядките и семената".
Следпразничните дни са перфектният момент за започнем да спазваме тези прости правила в всекидневието си и да прекатраме един от най-хубавите сезони в добро настроение и добра форма.
Още по темата:
- » Кога копаенето на градината става вредно?
- » Здравен хороскоп за декември 2024 г.
- » Дългото седене е опасно за здравето