Стотици иранци скочиха на протест срещу Саудитска Арабия

Стотици иранци скочиха на протест срещу Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Над 300 иранци се събраха на протест срещу Саудитска Арабия заради излязла информация, че двама ирански поклонници са малтретирани в сунитското кралство. Въпреки правителствената забрана, демонстрантите скандираха Смърт за династията Сауд!” пред посолството на Техеран в събота, съобщи АП. 

Полицията се намеси, след като разгневеното множество опита да свали знамето на Саудитска Арабия.

Причина за бунта е информация, че двама иранци са били обект на посегателство, докато саудитски полицаи са ги претърсвали на международното летище в Джеда. По случая няма повече публична информация, но Техеран настоява за наказания.

Припомняме, че религиозните водачи в шиитски Иран се обявяват против пътуването за хадж в сунитското кралство, където се свещените градове Мека и Медина. При предходен инцидент Рияд не допусна на своя територия самолет с 260 поклоници, като оправда действията си с липса на нужните разрешителни.

Паралелен и вероятно по-важен сюжет са продължаващите удари на международната сунитска коалиция срещу шиитски бунтовници в Йемен. Водеща роля при бомбардировките има Саудитска Арабия, а Иран е обвиняван, че подкрепя бойците.

Техеран се опитва да събере международна подкрепа за спиране на ударите. Религиозният водач аятолах Али Хаменей нарече въздушната кампания „геноцид”.

#Иран #Техеран #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници