Историческа Среща на Америките в Панама

Историческа Среща на Америките в Панама
Снимка: Туитър
A A+ A++ A

Историческа среща на върха на Организацията на американските държави в петък събира в Панама лидерите на 35 държави. За първи път от 1962 г. насам в разговорите ще участва и представител на Куба. Анализатори определиха събитието като историческо, защото за първи път едновременно участват САЩ и Куба.

В контекста на затоплящите се отношения между Вашингтон и Хавана, държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с кубинския външен министър Бруно Родригес, предаде РИА Новости. Разговорите на Кери и Родригес са първите за последните 50 години на толкова високо ниво. 

Държавният департамент на САЩ публикува в социалната мрежа "Туитър" снимка на първите дипломати на САЩ и Куба, които си стискат ръце и се усмихват.

Припомняме, че американският президент Барак Обама обяви пробивът в дипломатическите отношения между САЩ и Куба през декември и обеща да действа бързо. Обама заминава в сряда към Ямайка и после към Панама, където ще участва във форума и ще се срещне с кубинския президент Раул Кастро.

Друг интересен акцент на срещата е присъствието на Венецуела, чийто президент Николас Мадуро, също като предшественика си Уго Чавес, е яростен противник на Вашингтон.

#Панама #Куба #Джон Кери #САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници