В Станфорд разработиха алуминиево-йонна батерия, презареждаща се за минута

В Станфорд разработиха алуминиево-йонна батерия, презареждаща се за минута
A A+ A++ A

Литиево-йонните батерии са нещо чудесно за съвременния свят, тъй като замениха по-тежките алкални батерии за еднократна употреба навсякъде. За жалост обаче, тези презареждащи се енергийни елементи вече не успяват да смогнат с все по-нарастващите ни нужди от енергия. В Станфордския университет учени са разработили нов тип алуминиево-йонна батерия, която не само е по-сигурна, но може да се произвежда на многократно по-ниска цена и се презарежда напълно за около минута. И, което е особено важно, новата батерия няма да се възпламени, дори и да бъде пробита - поне според създателите й.

За разлика от по-ранните модификации на алуминиеви батерии, които отказваха само след около 100 цикъла на презареждане, прототипът, разработен в Станфорд, издържа поне 7500 презареждания без каквато и да е загуба на капацитет - това е 7.5 пъти повече от средностатистическата литиево-йонна батерия. Засега най-големият недостатък на алуминиево-йонния елемент е, че той може да произвежда само около 2 волта, което е доста по-малко от генерираните по литиево-йонната технология (до 3.6V). Освен това алуминиевите батерии могат да съхранят само 40W електричество на килограм, в сравнение със 100-206 В/кг на лития.

Подобряването на използваните материали може би ще увеличи волтажа и съотношението тегло/генерирано електричество - извън това прототипът съдържа всичко, което бихме очаквали от съвършената батерия: евтини електроди, добра безопасност, свръхбързо презареждане, гъвкавост и дълъг живот. Вероятно остава доста време, преди тези батерии да бъдат комерсиализирани и да станат достъпни за масови потребители, но поне вестта за тази разработка дава на притежателите на смартфони нещо, което да очакват с нетърпение.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници