Коя е най-високата нация в света?

Коя е най-високата нация в света?
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Коя е най-високата нация в света? Ново проучване сочи, че това са холандците. Макар че през XVIII те са били най-ниските европейци през последните 150 години са порастнала със 20 см и така се изкачват до върха.

Такя днес средностатистическата холандка е висока близо 1,71 м, а при мъжете средният ръст е 1,84 м.
„Холандия има забележителна история, що се отнася до ръста на населението й”, се казва в изследването, публикувано в списание“ Роял сосайъти“. Изданието посочва, че през XVIII в. със среден ръст на холандците е около 1,65 м.

За да разберат връзката между естествения подбор и ръста, екипът от учени, воден от специалиста Герт Стулп, е анализирал данните на 94 500 души, живели в Холандия между 1935 и 1667 г.

Изследването им показва, че през тези три десетилетия високите мъже и жените със среден ръст са имали повече деца от по-ниските мъже и жени и съответно наследниците им са били високи.

За сравнение американците са увеличили средния си ръст с 6 см през последните 150 г. Изледването сочи, че в САЩ ниските жени и мъжете със среден ръст са по-плодовити, откъдето идва и разликата в увеличаването на средния ръст между двете нации, отбелязва Стулп.

#височина #холандци #изследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници