Над 100 000 души са напуснали домовете си от началото на сраженията в Йемен

Над 100 000 души са напуснали домовете си от началото на сраженията в Йемен
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 100 000 души са напуснали домовете си, след като международната коалиции, подкрепяща проправителствените сили, предприе военни действия срещу шиитските бойци хути в Йемен. Говорителят на УНИЦЕФ Раджат Мадхок заяви, че повечето от бежанците са жени и деца.

„Повечето от напусналите домовете си са от Ал-Дале, Абиан, Амран, Саада, Хаджа. Повечето от хората са се приютили при свои роднини“, уточни Мадхок.

„От 26 март до сега 75 деца са били убити, а други 44 са били ранени“, се посочва в доклад на организацията. Броят обаче вероятно е доста по-голям.

Джулиън Харнайс, представителят за Йемен на УНИЦЕФ, посочи, че децата са платили висока цена. Той припомни, че болници и училища са били подложени на обстрел от враждуващите страни.

"Тези деца трябва да бъдат незабавно предоставени специално уважение и защита от всички страни в конфликта, в съответствие с международното хуманитарно право", каза Харнайс и допълни, че цената на водата в Йемен се покачва, а използването на генератори за изпомпване на вода вече излиза по-скъпо.

„Цените на основните храни също нарастват, докато доходите на хората падат“, заяви още Харнайс.

Йемен от години е обхванат от бунт. От няколко седмици обаче международна коалиция от Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, както и Египет, Йордания и Судан провежда военна операция срещу привържениците на движението "Ансар Аллах" (хути), което контролира по-голямата част от страната, включително столицата Санa.

#Иемен #сражения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино