САЩ се оплакаха от тормоз над посланика им в Москва

САЩ се оплакаха от тормоз над посланика им в Москва
Майкъл Макфол се бе оплакал, че където и да отиде в Москва, го причаквали враждебно настроени журналисти. Снимка: AFP/Getty Images
A A+ A++ A

Администрацията на Барак Обама подаде жалба в руското Външно министерство заради тормоза, на който е подложен американския посланик в Русия Майкъл Макфол.

Тя възнамерява също да повдигне въпроса пред руските власти за безопасността на посланика във връзка с оплакванията му за следене, подслушване на телефони и проникване в електронната му поща, съобщиха РИА „Новости” и БГНЕС.

„Ние изразихме нашето безпокойство до руското правителство относно безопасността на посланика", заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нулънд, цитирана от Асошиейтед прес.

Преди това Майкъл Макфол се бе оплакал, че където и да отиде в Москва, го причаквали враждебно настроени журналисти, което показва, че те получават информация какво ще прави той.

Посланикът по-специално се оплака на страницата си в „Туитър" от натрапчивостта на журналистите от телевизия НТВ, които, по думите му, в продължение на 20 минути са му пречели да отиде на среща с лидера на движението „За човешки права" Лев Пономарьов.

При това те отказали да отговорят на въпроса му как са научили за срещата му с правозащитника.

„Аз съм като в някоя дивашка страна. Това не е нормално. Такова нещо не се случва у нас, в Англия, Германия, Китай, а само тук и само с вас", заявил дипломатът пред журналистите.

Видеозаписът от това изказване беше качен на сайта на НТВ, но в телевизията твърдят, че това е „частно" видео, без да посочват неговия автор.

Макфол заявил още, че журналистите нарушават положенията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и ги укорил с думите: „Не се ли срамувате от това, което вършите? Това обижда страната ви, разбирате ли това?"

В последствие в „Туитър" посланикът счете за необходимо да обясни употребата на израза „дивашка страна", отбеляза „Интерфакс".

„Моят руски не е много добър и аз просто се изразих неправилно. Не исках да кажа, че (Русия) е „дивашка страна", а че „дивашки" са действията на НТВ", отбеляза той.

Макфол уточни, че към самата Русия той „изпитва огромно уважение".

От своя страна медията посъветва посланика да не се изненадва, че журналистите й знаят за неговите срещи ангажименти, защото тя има „широка мрежа от информатори".

На свой ред Пономарьов окачестви действията на журналистите като провокация. Според него около Макфол се създава „режим на тормоз" заради контактите му с руските правозащитници.

#Китай #Германия #Англия #Туитър #Виктория Нулънд #Държавния департамент #тормоз #посланик #Майкъл Макфол #Русия #Външно министерство #Барак Обама #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници