Главният прокурор е против правомощията да спира сделки

Главният прокурор е против правомощията да спира сделки
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако бъдат направени промени в Гражданския процесуален кодекс, които дават правомощия на прокуратурата да се намесва в сделки, те ще бъдат безкрайно опасни - това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия в парламента, инициирана от АБВ.

"Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност", смята Цацаров.

"Правомощията на главния прокурор са в рамките на наказателния процес. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира", отбеляза той.

Главният прокурор е имал по-рано през деня среща с премиера по същата тема и по думите му останал с впечатление, че е налице "изключително съвпадение на мненията" между него и Бойко Борисов.

Най-доброто решение е този законопроект за изменение на Гражданския процесуален кодекс да последват съдбата на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно да бъде оттеглен, заключи Сотир Цацаров.

Обвинителят отхвърля по същите првичини и възможността той да спира сделки за 48 часа. "Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол", коментира Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът им подлежи на контрол пред Върховния административен съд.

За срещата си в Министерски съвет по-рано днес Цацаров каза още, че неговата позиция е споделена освен от премиера, но и от работодателските организации. Те виждат в такива правомощия заплаха за бизнеса и главният прокурор е съгласен с това.

Главният прокурор коментира, че изменения в закона заради една сделка не могат да се правят. "Ако си представим, че тези изменения се случат, те ще спомогнат ли за развалянето, унищожаването на тази конкретна сделка? Огромната част от тези сделки не са се случили на територията на страната или вече са се случили", каза той.

В отговор на обвиненията на Радан Кънев, че прокуратурата се е провалила през последните десет години Цацаров коментира, че през това време главни прокурори са били трима души - "нека направи поне това, което са направили те, вместо да работи с общи политически лозунги".

"Пропаганда всеки може да прави - такава улична, трибунна пропаганда, той е цар на това", добави Цацаров по адрес на Кънев. "Аз също имам мнение за г-н Кънев, но няма да го кажа на глас, защото имам малко повечко възпитание", посочи Цацаров.

#Сотир Цацаров #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници