Танев: Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени

Танев: Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Учебниците, които сега се използват не може да се използват повече. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от 1 до 4 клас, които не са толкова обемни". Това заяви просветният министър проф. Тодор Танев по повод внедряването на системата ЕЕСМ. По думите му прилагането й ще струва 135 млн. лв. и ще отнеме 3 години.

Танев коментира още, че във всички учебници има проблеми, но в някои от тях са доста повече. "Ще се хванем с тези няколко, за които учители и родители имат право да протестират. До две седмици обещавам да кажа кои са учебниците, които подлежат на промяна", зарече се министърът.

Той заяви още, че информационните технологии навлизат в образованието и трябва да се направи всичко възможно да се справим с тях, като нормативна рамка, обучение, експерименти, които да послужат като оценка на въздействието и финансовият въпрос, свързан с няколкото елемента на информационните технологии.

"Досега от края на миналата седмица имаме план за информационните технологии на МОН. Този план има срок, в който ще бъде обсъждан. Този въпрос е особено важен и затова държа на професионални мнения", отсече Танев.
Той изрази мнение, че досега нещата са се правили на парче и се подписвали договори, които са изглеждали достатъчно мотивирани.

Стана ясно още, че през тази година към системата ще бъдат добавени университети в 7 града-София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен. Виктор Атанасов-директор на дирекция в МОН заяви, че целта на МОН е в следващите 3 години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа. Вървим в посока на електронно цифрово съдържание на образованието, добави той.

Относно какво се случва с Фонд научни изследвания, Танев отвърна, че днес е имало заседание на политическия кабинет а МОН за фонда и единствена точка е била списък на новото ръководство. "Бройката е същата. Стигнахме до разбиране помежду си какъв да е списъкът на новото ръководство. Днес ще бъде обявен съставът на Изпълнителния съвет на Фонда", каза още той.

По думите му за политическите уволнения в МОН към момента е насрочена проверка от ДАНС и прокуратурата в някои дирекции и центрове към МОН, сред които-Център за развитие на човешките ресурси, Дружество "Ученически отдих".
От своя страна зам.-министърът на транспорта Валери Борисов заяви, че образованието е задача на цялото общество, а не само на едно ведомство, посочвайки МОН.

"Министерство на транспорта, работейки, за електронното управление, смятаме, че ще дадем категоричен тласък и на електронното образование. 58 училища в 29 слабонаселени места ще имат широколентов достъп до интернет. Не трябва да изоставяме сънародниците си в слаборазвитите райони. Ще се създаде и свързване на университетите към Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). По този начин нашите университети ще могат да обменят информация с чуждестранни университети", каза още Борисов.

#Тодор Танев #образование #МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници