Нетаняху за споразумението на САЩ с Иран: Това е лоша сделка

Нетаняху за споразумението на САЩ с Иран: Това е лоша сделка
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново разкритикува сключеното преди дни споразумение между Шесторката и Иран, предаде ABC News. "Това е лоша сделка", категоричен бе той.

По думите му, свалянето на санкциите ще даде на Техеран възможност да работят спокойно по ядреното си оръжие, ще провежда военните си операции, което той определи като "терористична машина". В момента страната е заета да завладява Близкия Изток, каза той. Той отбеляза, че Ислямската република разполага с огромна ядрена инфраструктура и в момента, а свалените санкции ще им дадат възможност да спечелят милиарди, които няма да вложат в пътища и училища.

Американският президент Барак Обама пък за пореден път приветства постигнатото в Лозана. Пред "Ню Йорк Таймс", държавният глава заяви, че това е възможност, която се случва веднъж в живота за постигане на сигурността в региона. Той отново отсече, че ще се работи за това Техеран да няма ядрено оръжие, но също така вярва във възможностите на дипломацията.

Той призна и че отношенията между Израел и САЩ са в тежък период, но все така остават партньори. Вашингтон стои зад Тел Авив що се отнася до атаките срещу съюзника, декларира президентът. Обама остро критикува изказването на Нетаняху, че няма да допусне независима Палестина и отказа да приеме по-късното отмятане от тази позиция.

Техеран може да се върне към ядрените си дейности, ако Западът се оттегли от споразумението, което трябва да бъде финализирано през юни. Това обяви в неделя иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Зариф, който е главен преговарящ по ядрения въпрос, обяви, че Иран има силата да предприеме съответните действия и ще може да се върне към ядрената си програма на предишните нива, ако другата страна не спази споразумението.

„Всички страни в споразумението могат да спрат действията си (изпълнение на споразуменията си) в случай на нарушение на споразумението от другата страна", посочи външният министър на Иран.

Според Зариф рамковото споразумение по ядрения въпрос, което Иран и шестте световни сили обявиха в четвъртък в Швейцария, не е задължително, докато не се изготви окончателното споразумение, за което крайният срок е 30 юни.

#Бенямин Нетаняху #Израел #Техеран #Иран #САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници