Калфин очаква пенсионната реформа да е факт от май

Калфин очаква пенсионната реформа да е факт от май
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аз предложих 30 мерки, обсъдени са над 50, вече няколко месеца със синдикати и работодатели, и се надявам в началото на май най-късно правителството да гласува окончателен вариант и да го внесе в парламента. Реформата вероятно ще заработи от догодина. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на ТВ7 в понеделник по отношение на планираната реформа.

Министърът обясни, че предлаганият от него модел има механизъм за нарастване на пенсията всяка година, като минимумът е сегашното положение. "Всички модели, направени в НОИ, за предстояща пенсия, са направени съвсем ориентировъчно и могат да бъдат повлияни от много фактори", добави Калфин по повод излезлите в пресата данни, че връстниците на Калфин ще получават по 1500 лева пенсия.

"Икономиката ни, с всичките й проблеми, сега произвежда 80 млрд. евро. Но заложеният сега модел разчита на по-добра икономическа среда в бъдеще", категоричен бе той.

По отношение на хората на 55 години, които са изхвърлени от пазара на труда, Калфин спомена за изрични мерки, с които ще се насърчават работодателите да наемат такива хора с натрупан стаж. 

Въпросът за инвалидните пенсии отново бе коментиран от вицепремиера. "Около 20 % от разходите на НОИ са за инвалидни пенсии и повечето хора имат нужда периодично да минават на прегледи за заболяванията. Този процес трябва да се облекчи. Моето мнение е, че трябва да се подсили системата на ТЕЛК, да работят повече лекари там. В цяла Европа ТЕЛК дава предписание не само за процент увреждане, а с това увреждане какъв тип работа би могъл да работи", обясни още Калфин.

#Ивайло Калфин #пенсии #реформа #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници