Google ARC позволява стартиране на Android приложения в Chrome OS, Windows, Mac и Linux

Google ARC позволява стартиране на Android приложения в Chrome OS, Windows, Mac и Linux
A A+ A++ A

През септември миналата година Google представиха "App Runtime for Chrome" (ARC) – инструмент, позволяващ на разработчиците да тестват своите Android приложения на всяко Chrome OS устройство. Сега създателите на Android отиват стъпка по-далеч с ARC Welder, даващ възможност за тестване на Android приложения на всяка система, в която работи браузърът Google Chrome, включително Windows, Mac OS X или Linux.

Въпреки че ARC Welder е ориентиран предимно към разработчиците и обикновените потребители могат да се възползват от него. Необходими са само три компонента: APK файлът на Android приложението, браузърът Chrome и самият ARC Welder. След кратък процес на конфигуриране, APK се конвертира в приложение, което може да работи в браузъра на Google.

Google твърдят, че технологията зад ARC Welder позволява приложенията да работят почти толкова гладко с десктоп система, колкото и с Android смартфон или таблет. Повечето десктоп компютри обаче не разполагат с чувствителни на допир екрани и сензорите, присъстващи в Android устройствата, така че цялостното потребителско преживяване няма да е идентично.

За момента ARC е базиран на Android 4.4 KitKat, така че използва вече остарялата виртуална машина Dalvik, а не по-бързия Android Run Time (ART) от Lollipop. Google са интегрирали и поддръжка на част от Google Play Services, от рода на Maps, Location или Google Cloud Messaging (GCM). Не всички услуги на Google обаче се поддържат от ARC Welder - тоест някои приложения, разчитащи на тях, няма да работят в десктоп версията на Chrome.

ARC е особено важен проект за Google, защото потенциално позволява лансиране на стратегия за "универсален изпълним файл" - разработчиците могат да пишат приложение за Android, което да работи с почти всяка популярна ОС (без iOS). Следващата логична стъпка е да бъдат добавени останалите Google Play Services API, което вероятно ще се случи до няколко месеца.

Google вероятно ще предприемат и някакви стъпки по отношение на Chrome Web Store, който не е толкова популярен, снабден с толкова богата функционалност или зрял като Play Store. Възможно е някой ден двата магазина за приложения да се обединят; Google например вече показват Chrome приложения в Google Play Store for Education.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници