Потвърдиха Samsung като доставчик на чипове A9 за следващите устройства на Apple

Потвърдиха Samsung като доставчик на чипове A9 за следващите устройства на Apple
A A+ A++ A

Samsung ще снабдяват Apple с чипове A9 за следващото им поколение iPhone и други устройства, съобщава Bloomberg, потвърждавайки предварителна информация от началото на февруари. През последните месеци имаше противоречиви твърдения дали A9 чиповете ще се произвеждат от дългогодишния конкурент и доставчик на Apple - Samsung, от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) или от GlobalFoundries.

През 2013 г. Apple подписаха договор за производство на чипове с TSMC в опит да диверсифицират доставките си и да не разчитат толкова на Samsung – като причина за това се сочеха трайните неуредени съдебни спорове между двете компании. Изглежда, че все пак инвестициите на Samsung в нови производствени технологии са надделели. Наскоро председателят на борда на TSMC Морис Чан е заявил пред инвеститори, че компанията ще изгуби надпреварата със Samsung за най-комплексна технология на чиповете през 2015, но "ще си възвърне лидерската позиция през 2016 г.".

Samsung най-вероятно ще произвеждат чиповете по 14nm процес (същата технология, стояща зад Exynos 7 Octa 7420 в Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge), който надминава възможностите на TSMC и води до по-малки чипове с по-ниско енергопотребление и по-голяма изчислителна мощност. За сравнение, настоящият A8 чип на Apple е произведен от TSMC по 20 nm процес. Твърди се също така, че Samsung ще осигуряват и памети за следващата генерация устройства на Apple.

За момента е известно твърде малко за следващите поколения iPhone или iPad освен чиповете A9; някои източници твърдят, че Apple ще добавят новата си технология Force Touch в тези устройства. Други слухове гласят, че A9 може да присъства и в таблета iPad Pro, който според непотвърдена информация може да бъде представен в края на 2015 г. Вероятно тазгодишните iPad Air и iPad mini също ще бъдат снабдени с версии на A9.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници