САЩ няма да подпишат споразумение с Иран, което застрашава Израел

САЩ няма да подпишат споразумение с Иран, което застрашава Израел
Жители на Техеран празнуват положителния резултат от проговорите в Лозана. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Белият дом няма да подпише споразумение за иранската ядрена програма, което би заплашило сигурността на Израел, предаде Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на Вашингтон.

"Обама никога няма да сложи подписа си под документ, който сметне за заплаха за държавата Израел", заяви гворителят на Белия дом Ерик Шулц.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че настоява в окончателното споразумение за иранската ядрена програма да има текст, с който Техеран да признае правото на Израел да съществува. Иран, както и някои други мюсюлмански страни, не признават съществуването на Израел и говорят за него като за "окупираните палестински територии".

Междувременно стотици иранци излязоха по улиците на Техеран, за да отпразнуват споразумението, постигнато в Лозана по ядрения спор, съобщи германският вестник "Зюддойче Цайтунг".

В петък през нощта на централният булевард, разделящ иранската столица на източна и западна част, стотици граждани на столицата са се събрали спонтанно, пеейки и танцувайки. Много иранци са показвали знака на победата и са размахвали бели кърпички.

Прекратяването действието на санкциите срещу Иран може да отнеме около година след сключването на окончателното споразумение по иранската ядрена програма.

Преговорите между световните сили и Иран за ядрените му амбиции произведоха важно споразумение по ключовите параметри, които значително ще ограничат ядрената програма на Техеран в замяна на премахване на икономическите санкции. След осем дни на преговори в Швейцария, изненадващо подробното споразумение бележи исторически пробив в продължаващите усилия за получаването на гаранции за мирните цели на ядрената програма на Иран.

#Иран #Лозана #Белият дом #Обама #Израел #ядрена програма #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници