Наполитано обеща на Плевнелиев подкрепа за Шенген

Наполитано обеща на Плевнелиев подкрепа за Шенген
Благодарен съм, че мога да бъда тук сред приятели, сред визионери и хора, които ни разбират и подкрепят, подчерта Росен Плевнелиев (вляво) в разговора с италианския си колега Джорджо Наполитано (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази подкрепа за влизането на България в Шенген по време на срещата си с българския държавен глава Росен Плевнелиев в Рим.

„Правителството е изпълнило условията, за да бъдем всички заедно в тази отговорност," заяви Джорджо Наполитано, цитиран от „Стандарт".

Той подчерта задоволството си, че президентът Росен Плевнелиев е избрал Италия за своето първо официално посещение.

„Това е значително признание за добрите, приятелски отношения между нашите страни и за общите възгледи на двете държави по отношение на необходимостта да се довърши интегрирането на Балканите в евроатлантическите структури. Този път е все по-труден, но е необходим и е без никакви алтернативи," отбеляза още Джорджо Наполитано.

Италианският президент заяви, че и двете страни подкрепят разширяването на ЕС с присъединяването на държави от Западните Балкани. По думите му голямо значение има желанието за реформи на българското правителство в областта на икономиката, правосъдието, администрацията.

Италианският президент подчерта и ключовата геополитическа позиция на България по отношение на енергетиката заради кръстопътното й положение между Черно море и Балканите.

„Благодарен съм, че мога да бъда тук сред приятели, сред визионери и хора, които ни разбират и подкрепят. Заедно можем да работим за една по-силна Европа," подчерта Росен Плевнелиев.

Наполитано припомни, че Италия премахна ограниченията за работа на българите в страната.

Благодаря на италианския президент за изключително важните, тежки и силни реформи, които предприе местното правителство. Те отекнаха в България, в Европа, в света, възстановиха доверие, помагат и на нас, и на Европа да се справи по-леко с предизвикателствата. Подкрепяме тази истинска политика на реформи," подчерта президентът.

По думите му, Италия е вторият най-важен търговски партньор и един от най-големите инвеститори в България - над 700 италиански предприятия, които работят в България.

„Отношенията между България и Италия са отлични, защото се базират на хилядолетна традиция, на културно сътрудничество," заяви от своя страна Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев отбеляза още, че двете страни търсят възможности за съвместни проекти в областта на земеделието, енергетиката, регионалното сътрудничество.

Българският държавен глава се срещна и с председателя на Долната камара на Италианския парламент Джанфранко Фини, който изрази надежда, че България ще се присъедини към Шенген още през септември 2012 г.

„България е добър, стабилен съсед и надежден партньор в региона," подчерта Фини.

Росен Плевнелиев посети църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий", която е предоставена за ползване на българската общност от папа Йоан Павел II.

Предстоят срещи на българския държавен глава с представители на италианските предприемачески среди и с българската общност в италианската столица.

#Джорджо Наполитано #Росен Плевнелиев #президент #президент на Италия #Президент на България #Италия #България #Рим #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници