Испания прие най-кризисния бюджет в историята си – реже 27 млрд. евро

Испания прие най-кризисния бюджет в историята си – реже 27 млрд. евро
Около 10 млн. души са протестирали в четвъртък срещу правителствените мерки според синдикатите. По данни на полицията те са били около 800 000 в цялата страна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Испания прие проектобюджета за 2012 г., който предвижда икономии в размер на над 27 млрд. евро, които да предотвратят развитието на гръцкия сценарий и при още една икономика от Еврозоната.

Проектобюджетът предвижда замразяване на заплатите на държавните служители и намаляване на бюджетите на министерствата средно с 16,9%, предават АФП и БГНЕС.

„Намираме се пред крайна ситуация“, призна говорителката на правителството Сорая Саенс де Сантамария след заседанието му.

„Първото ни задължение е да върнем здравите публични сметки в момент, когато Испания пое ангажимента до края на 2012 г. да намали публичния си дефицит от 8,51% на 5,3% от БВП“, добави тя.

Сорая Саенс де Сантамария обаче предупреди, че целта няма да бъде постигана на всяка цена, и подчерта необходимостта „да подкрепим най-нуждаещите се и да не парализираме растежа и създаването на работни места“.

Испания е страната с рекордна за целия Европейски съюз безработица от 22,85%.

За целта правителството е взело решение да запази преизчисляването на пенсиите за старост, да замрази заплатите на държавните служители, вместо да ги намалява, да запази и помощите при безработица и социалните разходи.

Правителството няма да увеличи ДДС, за да не вреди на потреблението и възстановяването на икономиката, но ще увеличи корпоративния данък за големите предприятия.

Проектобюджетът на испанското правителство срещна бурната съпротива на гражданите, които в четвъртък излязоха на улиците на около 100 града в цялата страна.

Синдикатите заплашиха с обща стачка на 1 май, ако правителството не изостави плановете си за реформа в трудовото законодателство и не се вслуша в исканията им.

#Испания #еврозона #безработица #ДДС #БВП #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници