Адвокат: БНБ отправя послание да не се основават банки в България

Адвокат: БНБ отправя послание да не се основават банки в България
A A+ A++ A

Петчленен състав на Върховния административен съд разгледа дело по обжалвано решение на БНБ от страна на акционерите в КТБ и с решение от днес потвърди отнемането на лиценза на трезора.

Става дума за решение, с което през март 2014 г. БНБ разрешава на КТБ да увеличи своя капитал с 35 млн. евро. което е подчинен срочен дълг, т.е. парите, отпуснати от КТБ, се връщат обратно в банката, а впоследствие го отменя.

По време на заседанието главният юрист на БНБ Нина Стоянова оспори обжалването с аргумент, че авторите му нямат правен интерес, защото не са пряко засегнати от решението. Решението на УС на БНБ има само морален характер, тъй като веднага след него, е последвало и решението за отнемане на лиценза на КТБ, посочи Стоянова. Поради тази причина увеличаването на капитала на КТБ е нямало как да окаже сериозно въздействие върху активите на банката.

"Кой е изпратил решенията на прокуратурата и с какво се занимава тя?", репликира адвокатът, представляващ акционерите – Менко Менков.

Според него няма правни основания БНБ да прави подробна проверка и констатации през март за това какво се е случило след 5 месеца, когато е отменено това решение. Менков поиска делото да бъде разгледано по същество. Според него, с това решение БНБ отправя послание към икономическия свят да не основава банки в България, защото след това собствениците няма да имат право на нищо.

Менков подчерта, че Висшият адвокатски съвет е поискал от ВАС образуване на тълкувателно дело затова кой има правен интерес да обжалва. Адвокатът смята за парадоксална възможността решенията да бъдат обжалвани само от квесторите, назначени от БНБ.

 

Изпълнителните директори на КТБ  Георги Христов, Илиан Зафиров, Орлин Русев

 

#КТБ #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници