Facebook са нарушили европейското законодателство, следейки местоположението на потребителите

Facebook са нарушили европейското законодателство, следейки местоположението на потребителите
A A+ A++ A

Според проучване, направено от Белгийската комисия по личните данни, Facebook са нарушили европейското законодателство, проследявайки местоположението на потребителите. Това е станало дори с тези, които изрично са посочили, че не желаят социалната мрежа да следи къде се намират, както и с потребителите, които са посещавали страници във Facebook, но нямат регистрация в социалната мрежа.

Оказва се обаче, че това не е всичко. Комисията смята, че Facebook затруднява потребителите си с твърде сложни настройки, които правят трудно опазването на личните данни. Освен това социалната мрежа не предоставя на потребителите адекватна информация как точно биха били използвани снимките, качени във Facebook, за реклама и кои са компаниите, представляващи трети страни и партньори в общите условия за ползване на социалната мрежа.

Що се отнася до проследяването, Facebook записва проследяващи „бисквитки“ за всички потребители, които посещават страници на Facebook или страници, на които има бутони за харесване във Fаcebook, независимо дали потребителите използват тези бутони, или не. Според европейското законодателство всеки уеб сайт, с много малки изключения, трябва да поиска предварително съгласие от потребителите, преди да запише „бисквитка“, и Facebook не може да разчита на бездействието на потребителите си, като го интерпретира като съгласие.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници