Трансатлантическото споразумение ще улесни с 50 % износа ни за САЩ, според експерт

Трансатлантическото споразумение ще улесни с  50 %  износа ни за САЩ, според експерт
Снимка: www.europarl.bg
A A+ A++ A

България ще спечели от трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ за търговия и инвестиции, заяви главният икономист в Института за пазарна икономика Десислава Николова по време на публичен дебат по темата, организиран от евродепутата Светослав Малинов.

Страната ни ще има предимно ползи от споразумението и причина за това е нарасналият износ за САЩ. През 2013 г. сме изнесли за САЩ стоки за 595 млн. лева. Самият темп на износ пък нараства с около 15 % на година, което също показва развитие на търговските ни взаимоотношения със САЩ. Щатите са 19-ият износен пазар на България и са деветият ни по значимост пазар извън ЕС.

Към САЩ изнасяме най-много машини - имат дял от около 16% на база данните за 2013 г., също така електрическо и електронно оборудване. Те формират около 28% от износа. Други важни пера са минерални масла, мед, медни продукти, изкуствени торове и необработен тютюн.

Николова обясни, при подписването на споразумението митата за износ между двете страни ще бъдат или силно намалени или изцяло премахнати. Това ще улесни с около 50 % сегашния ни износ за САЩ.

Някои от основните пера в износа на България за САЩ се облагат с нулево мито, други се облагат с ниски мита /1-2%/, но трети, които формират съществена част от износа, се облагат с двуцифрени мита, които достигат фрапантните 45.3% за непреработения тютюн.

Групата с високи мита  т.е. близо 40% от износа на България за САЩ, се облага с мито над 2%. В тази група най-високите мита са върху необработения тютюн /45.3%/, който заема дял от около 8% от износа, сиренето /19.6%/, което заема дял от близо 3%, и чорапите /16.7%/, които имат дял от около 4%. Фуражът с мито от 18%, стъклените чаши с мито от 13.2% и зеленчуците с мито от 5.2% също попадат в тази група. На последно място се нареждат медните изделия, които се облагат с мито от 2.2 или 2.3%, в зависимост от продукта, но заемат относително висок дял от близо 5% в износа за САЩ.

В момента около 50% от износа на България за САЩ се облага с мито, което в повечето случаи е над 2%, а в някои достига дори фрапантните 45%, трудно може да се приеме аргументът, че ползите от премахването на митата ще са незначителни.

#ЕС #САЩ #Десислава Николова #Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници