Петролът поскъпва заради кризата в Йемен

Петролът поскъпва заради кризата в Йемен
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на петрола тръгна на горе, след като обстановката в Йемен все повече се усложнява. Борсите реагираха на ситуацията като отбелязаха поскъпване от 6% за черното злато.

Международна коалиция, водена от Саудитска Арабия започна мащабна военна операция в Йемен срещу шиитите, за да върне на власт сваления от тях президент Мансур Хади.

До момента най-малко 17 души са загиналите, много са и ранените.

В бойните действия участват близо 150 хиляди военни и 100 самолета на страни като Египет, Мароко, Йордания, Судан, Кувейт, Катар, Обединените Арабски Емирства и Бахрейн.

От резиденцията си в йеменската столица Сана е избягал бившия президент Али Салех, подкрепящ шиитските бунтовници хуси, които бяха установили контрол върху столицата. Верните на Салех армейски части също се спасяват с бягство от ударите на саудитската авиация, твърди "Ал Арабия". Войниците дезертират на юг от военните бази, верни на Салех, добави телевизията.

До намесата се стигна, след като блокираният от февруари в южния град Аден йеменски президент Мансур Хади поиска помощ от арабските страни. От известно време в страната има бунт на йеменското движение хуси, като според саудитските власти зад него стои Техеран.

Съединените Щати обявиха, че няма да участват в бойните действия, но ще оказват подкрепа на коалицията с разузнавателна информация.

Сунитите и шиитите са в непримирима вражда помежду си по исторически и религиозни причини, макар да са мюсюлмани и да изповядват една религия. В целия мюсюлмански свят шиитите са в малцинство, като държава само Иран се води шиитска, а отделни шиитски общности има в Йемен, Ирак и Ливан (движението "Хизбула").

#цена #петрол #Саудитска Арабия #Йемен #военни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници