Cyanogen мечтае за Android без Google

Cyanogen мечтае за Android без Google
A A+ A++ A

Cyanogen, които тези дни нашумяха с привличането на $80 млн. от разнообразна група от инвеститори, смятат да използват средствата, за да привлекат таланти и да ускорят разработката на своята отворена ОС. Изпълнителният директор на Cyanogen Кърт Макмастър разкри в интервю пред Forbes подробности за плановете си за „Android без Google”, а и за някои от бъдещите си хардуерни партньори. Според Макмастър компанията от Маями Blu вече се е ангажирала със създаването на първия телефон, работещ с Cyanogen OS, и той ще дебютира на пазара по-късно тази година.

Изпълнителният директор на Blu Самюел Охев-Зион коментира, че подробностите все още се уточняват, но той се надява новият Cyanogen телефон да използва услуги като Amazon Appstore, браузъра Opera, Dropbox, Microsoft OneDrive, Nokia Here за карти и Spotify за музика. Към това се добавят и Bing като търсачка – и Microsoft Cortana като гласов помощник. „Когато тези други приложения бъдат дълбоко интегрирани в телефона, през повечето време те работят по-добре от софтуера на Google”, казва изпълнителният директор на Blu.

Надеждите на Cyanogen са да постигнат договорености за споделяне на приходи с разработчиците, за да се интегрират приложенията и услугите им по-добре в Cyanogen OS. Според старшия вицепрезидент на Cyanogen по глобалните партньорства и дистрибуцията Викрам Натараджан тези договорености могат да имат различна форма – от дистрибуция до договори за покупки от самите приложения и персонализирани услуги за конкретни държави. От Cyanogen дори изразяват готовност да делят приходите си с производители, които се затрудняват да намалят маржовете си.

Като се имат предвид опитите на Google в миналото да извиват ръцете на партньорите си, опитали се да създават собствени модификации на Android – и злощастната съдба на Acer CloudMobile A800 и така и невидялата бял свят Android-базирана платформа Aliyun OS, изглежда доста възможно въпросното устройство на Blu никога да не се появи. Дори и Google да не успее да притисне Cyanogen по начина, по който го стори през 2012 г. с Acer, изглежда малко вероятно плановете на Макмастър да създаде версия на Android без Google реално да предложат нещо по-значимо от това, което Android осигурява в момента.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите