Ще либерализират режима на децата, осъдени за престъпления

Ще либерализират режима на децата, осъдени за престъпления
Заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева в Бойчиновци. Снимка: Минисетрство на правосъдието
A A+ A++ A

Нужни са спешни мерки за интеграция и социална реализация на непълнолетните лица след изтърпяване на наложеното им наказание, заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци, осъществено във връзка с подготвяния в Министерството правосъдието пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

При обиколката на дома присъстваха и депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев и с членове на Съвета по възстановително правосъдие към Министерството на правосъдието. Те посетиха часове по английски език и химия на ученици от 4-ти и 6-ти клас в дома и разговаряха с непълнолетни, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”, разгледаха материалната база на училището и проведоха дискусия с преподавателския състав, социалните работници и временно изпълняващия длъжността началник на дома Иво Йорданов за проблемите на институцията.

Заместник-правосъдният министър смята, че трабява да се изработи индивидуална обучителна програма според потребностите на всяко дете. Обсъдени бяха и възможностите за въвеждане на по-либерални мерки спрямо осъдените младежи с оглед осигуряване на работни места по време на изтърпяване на наказанието и след това с помощта на сериозно публично-частно партньорство.

„Това са най-важните стъпки, необходими за ефективно превъзпитание на непълнолетните, преминали през такава институция”, коментира Румен Петров, член на Съвета.

Делчев заяви, че Министерството на правосъдието може да разчита на подкрепата на парламентарната група на Реформаторския блок за приемане на необходимите законови промени в областта на детското правосъдие.

В момента в Бойчиновци има 47 непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, като 36 от тях са с наложено наказание „лишаване от свобода”, а 11 са подсъдими.

"Тенденцията в последните пет години е за намаляване на броя на децата лишени от свобода", съобщи началникът на Бойчиновци Йорданов. През 2013 г. те са били 90, при 86 за 2012 г., 124 - за 2011 г. и 97 - за 2010 г.

Материалната база там е в лошо състояние особено столовата и кухнята, която е оборудвана с техника на повече от 50 години.

#Вергиния Мичева-Русева #Бойчиновци #Димитър Делчев #лишени от свобода #непълнолетни #престъпления #наказания #Йорданов #Министерство на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"