Стероидите във фитнесите могат да са фатални за черния дроб

Стероидите във фитнесите могат да са фатални за черния дроб
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Фитнес инструктор, лекоатлет и професор коментираха в сутрешния блок на бТВ тревожния факт, че сме на първо място по употребата на опасни вещества във фитнес залите. Припомняме, че петък избухна поредния допинг скандал у нас. Единадесет състезатели от националния отбор по вдигане на тежести, сред които европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева, са дали положителни допинг проби. Веществото, открито в организмите на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, пратено от лабораторията в Кьолн до българската федерация.

"Ако тренираш ежедневно, не е нужно да взимаш допинг", на мнение е фитнес инструкторът Георги Господинов. „Когато взимаш, ти развиваш психологическа зависимост“, категоричен е той. Лекоатлетката Мерлина Арнаудова е на същото мнение, като отбеляза, че ежедневната тренировка може да поддържа тялото дълго време. "Винаги трябва да се употребяват добавки", подчерта обаче тя.

Проф. Петър Атанасов обясни от своя страна, че всички медикаменти могат да окажат тежко въздействие върху черния дроб. „Аз знам няколко случаи на хора, умрели от цироза на черния дроб след системно взимане на анаболни стероиди“, съобщи той. Много спортисти, треньори, включително лекари на отбори не правят разлика между биостимулатори и допинг, категоричен бе професорът.

По думите му трибестанът не е причина за инцидента с бившият олимпийски шампион по вдигане на тежести Милен Добрев, който бе намерен мъртъв в дома си. „Всичко това е станало със знанието на треньорите“, посочи Атанасов.

Министърът на спорта Красен Кралев също изказа мнение по скандала, че основният проблем идва от нерегламентираните и неконтролируеми хранителни добавки, които се разпространяват и дават най-вече във фитнес залите. В момента се правят постъпления да се състави регистър на фитнес инструкторите и хранителните добавки. 

"Болно ми е за спортистите, които са били подведени. Не може да не се ползват лекарите като консултанти при взимането на хранителна добавки. Тази федерация е рецидив в подобни неща. Режимът за хранителни добавки и вещества е много либерален в България. Аз лично настоявах пред националната комисия да се направи регистър за фитнес инструкторите и хранителните добавки. Ние очаквахме тези неща и затова предприехме мерки. Всичко се случва във фитнесите, където никой не знае и не гледа какви добавки се дават", категоричен бе министърът в ефира на БНТ в понеделник. 

#допинг #спортисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници