Патент на Oppo разкрива технология за екран без рамка

Патент на Oppo разкрива технология за екран без рамка
A A+ A++ A

Извитите дисплеи изглежда вече са тотален хит – особено след анонса на Galaxy Note Edge и Galaxy S6 edge. Но извитите панели са сериозно техническо предизвикателство и се правят чрез сложен и доста скъп производствен процес. Китайската компания Oppo счита, че е открила по-добър начин за създаване на разположен от край до край мобилен дисплей, ако съдим по актуален техен патент, публикуван от GSM Arena.

Доколкото може да се разбере от описанието, новата технология включва покриване на традиционен правоъгълен панел със „специална структура за насочване на светлината“. Това не означава точно лишен от ръб екран, но поне води до силно намалена странична рамка. Включената схема допълнително демонстрира тази концепция. Там е показана специална извивка в края на споменатото в патента прозрачно покритие, която пречупва светлината от панела по такъв начин, че реално се постига прожектиране на изображението върху нея – отвъд реалния дисплей.

Така краищата на панела остават скрити и практически невидими, без да се налага промяна на сегашните производствени процеси. Диаграмата не разкрива детайли колко допълнително екранно пространство ще е достъпно или дали ще има увеличение, или изкривяване на изображението. Не се уточняват и границите на възможностите на новата технология, тъй че е рано да правим прогнози дали тя ще доведе до нова революция в мобилните дисплеи, особено в бюджетния клас устройства.

Документите за патента са подадени на 19 декември в Китай и ще станат достъпни онлайн след около 3 до 6 месеца. Ако съдим по изтекли от китайски сайт снимки на неизвестно устройство, прототип на телефон на Oppo с тази технология вече съществува. Според източника става дума за 5.5-инчов телефон, но извън тази информация подробностите са доста оскъдни.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници