ООН увери: Епидемията на ебола в Африка секва до август

ООН увери: Епидемията на ебола в Африка секва до август
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на мисията на ООН за ебола Исмаил Оулд Шейх Ахмед заяви пред Би Би Си, че краят на епидемията от ебола в Западна Африка ще настъпи през август. Според Ахмед при справянето с кризата "най-вероятно е имало липса на познания и определено ниво на арогантност, но смятам, че научихме урок". Една година след началото на кризата, смъртоносната болест вече е отнела живота на повече от 10 000 души.

Според организацията "Лекари без граници" "глобална коалиция от бездействие" е довела до трагичните последствия. Ранните призиви на благотворителната организация за помощ са били пренебрегнати както от местните правителства, така и от Световната здравна организация (СЗО).

"Ние бяхме абсолютно наясно, че това е нещо различно през март и април миналата година и се опитахме да съобщим това както на СЗО, така и на правителствата на засегнатите страни", каза Хенри Грей координатор на "Лекари без граници". Той допълни още, че било разочароващо, че техните призиви не са били чути и това по всяка вероятност е довело до настоящите мащаби на епидемията.

Първата жертва смъртоносната епидемия е малко момче от Гвинея през декември 2013 г. Три месеца по-късно СЗО обявява епидемия. След още пет месеца организацията съобщава, че бумът на заболяването представлява опасност от международно значение. По това време близо 1000 души вече са загинали.

Според СЗО общият брой на нейните жертвите е 9 442 жители на трите страни Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

#ебола #Африка #СЗО #ООН #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници