По стъпките на римските императори в Троянския Балкан

По стъпките на римските императори в Троянския Балкан
Снимка: Община Троян
A A+ A++ A

Пътуване по древен римски път, посещения на минерални извори, разглеждане на останки от старинни крепости, опознаване на природните красоти на Централна Стара планина. Всичко това ще бъде предлагано по атрактивен начин чрез осъществяването на нов проект - „Виа Траяна Балканика“, идеята за който е на кмета на Троян Донка Михайлова.

Целта е общината да се развива и утвърждава като конкурентна дестинация за целогодишен туризъм, като се използва пълноценно културно-историческият потенциал на региона.

Малко предистория. В началото на 2014 г., по покана на троянския кмет, в с. Орешак се състоя работна среща между кметовете на общините Сопот, Хисаря, Карлово, Павел баня и Троян с тогавашния заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Бранимир Ботев, относно подготовката и започването на проекта „Виа Траяна Балканика“. Обсъдено беше създаването и на Регионален проект за устойчиво развитие на туризма „Централен Балкан – Розова долина“ и първите резултати са вече налице.

С три нови паметника на културата от национално значение ще бъде обогатено културното наследство на Троянския край.

На заседание на междуведомствената комисия (в края на 2014 г.) и на специализирания експертен съвет към Министерството на културата (на 16 март 2015 г.) бе решено да бъде предложено на министъра на културата римската крайпътна станция Состра (в землището на с. Ломец) и раннохристиянската базилика „Св. Георги“ (в землището на с. Дълбок дол) да получат статут на паметници от национално значение.

Те се намират в границите на изключително добре запазен античен комплекс, разположен на важния за Римската империя път, свързващ Дунав (при с. Гиген) и Филипополис (Пловдив). Този комплекс е сред най-бързо развиваващите се туристически дестинации в Северна България през последното десетилетие.

Состра - едноимената крепост и крайпътната станция - са проучвани от археологически екип под ръководството на доц. д-р Иван Христов - заместник-директор на Националния исторически музей.

В близките месеци археолозите ще проучат останките от станцията, обслужвала римската държавна поща, римски императори и висши магистрати, преминавали през Хемус (Стара планина) по споменатия древен път. Всички старини ще бъдат запазени на открито под специална защитна конструкция, като така ще бъде увеличена експозиционната площ с археологически паметници на Состра. Предвижда се изграждането и на археологическа база в новозакупен от общината имот, в който през миналия сезон д-р Христов откри цялостно запазен римски басейн и основи на сгради с подово отопление.

Археологическите проучвания ще продължат през лятото в земеделски парцели срещу главната порта на крепостта Состра. Те са с лице към съвременния главен път Ловеч - Троян и за тях в Община Троян са изготвили подробен устройствен план (след промяна на предназначението на земята) за изграждането на път, паркинг и посетителски център за туристите.

Третият паметник, който съвсем скоро ще получи категорията „от национално значение“, е най-добре запазеното трасе от римския път в района на туристическото градче Беклемето в близост до Троянския проход. Трасето всъщност е истинска антична магистрала, широка 7 метра, с осова линия, с банкети и инфраструктура като наблюдателни кули и сгради, обслужващи търговския трафик в прохода през античността.

Партньори на програмата за проучвания и опазване на римското наследство в Троянския край (освен НИМ), са Ротари клуб и Музеят на занаятите в Троян.

 

#Троян #Донка Михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници