Йемен отново в кръв: Ислямистите екзекутираха 25 военни

Йемен отново в кръв: Ислямистите екзекутираха 25 военни
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ден, след като Йемен бе разтърсен от терористична вълна, страната отново е сполетяна от трагедия. Въоръжени екстремисти екзекутираха над 25 йеменски военнослужещи в южния град Ел Хаута.

В петък 150 души загинаха при атентати в две джамии в столицата Сана. В северния град Саад при два взрива загинаха 33 души. Общият брой на ранените е над 300 души.

Отговорност за атаките в столицата пое групировката "Ислямска държава".

Междувременно, екстремисти, свързани с „Ал Кайда" са превзели град Хоута в южната част на Йемен, предаде Би Би Си. Той е разположен северно от пристанищния град Аден. Според съобщения на очевидци, въоръжени мъже са нахлули в града с автомобили, върху които е имало окачени черни флагове.

Те са превзели местните казарми и правителствените сгради, като са избили служителите на силите за сигурност, които са отказали да се предадат. През последните няколко години в южната част на Йемен действа мащабна клетка на „Ал Кайда".

В събота американското командване започна евакуация на около 100 души от силите си за специални операции, ситуирани в авиобазата Al Anad в Йемен, съобщи CNN. Причината е влошаване на сигурността, коментират източници в региона, цитирани от телевизията. Това са последните US рейнджъри, които бяха разположени в страната, която е под силното влияние на групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров".

САЩ затвори посолството си в Сана миналия месец, след като бунтовници хуси превзеха йеменската столица.

#Йемен #Ал Кайда #ислямска държава #Сана #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници