Искат оставката на президента Шмит заради плагиатството от българин

Искат оставката на президента Шмит заради плагиатството от българин
Водещият десен вестник Magyar Nemzet призова президента да се оттегли и заяви, че положението му е станало наудържимо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският президент Пал Шмит е под все по-силен натиск да подаде оставка заради скандала с докторската му дисертация, за която има подозрения, че е изплагиатствана от български и германски автори.

Разследваща комисия от университета Semmelweis обяви, че въпреки че дисертацията от 1992 г. „се основава на необичайно голяма преводна част“, тя е покривала тогавашните изисквания на учебното заведение. Скандалният труд е озаглавен „Анализ на програмата на съвременните Олимпийски игри“.

Въпреки това критиците смятат, че случаят уронва престижа на президентската институция, съобщи „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Функциите на президента в Унгария са до голяма степен церемониални, но Шмит изигра важна роля в реформите на премиера Виктор Орбан, като подписа противоречиви закони като този за ретроактивното данъчно облагане, без да използва правото си на вето.

Шейсет и девет годишният Шмит е двукратен олимпийски шампион по фехтовка. Той беше избран през 2010 г. за петгодишен мандат от управляващата консервативна партия „Фидес“.

Президентът отрича да е извършвал нарушения при подготвянето на дисертацията си, но националната информационна агенция MTI съобщи днес, че университетът Semmelweis е предложил докторската титла на Шмит да бъде отнета на основание на разкритията, направени в разследването. Очаква се учебното заведение да вземе окончателно решение.

През януари унгарският седмичник HVG съобщи, че 180 от общо 215-те страници в текста на дисертацията представлява превод дума по дума на текст, написан на френски от българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев през 80-те години.

Освен това новинарският сайт Index.hu съобщи, че 17 страници от въпросното заключение са превод едно към едно от дисертацията на германския професор Клаус Хайнеман, който твърди, че никога не е работил с Шмит.

Водещият десен вестник Magyar Nemzet призова президента да се оттегли и заяви, че положението му е станало наудържимо.

„Вярваме, че оставането му на власт е против собствения му интерес“, пише вестникът в редакционна статия.

„Това е загубена битка. Разрушаването на институцията и рухването на доверието в почтеността на обществения живот не могат да спрат просто така“, коментира още изданието.

Опозиционните партии призовават Шмит да подаде оставка, но след приключването на разследването партията „Фидес“ обяви, че смята случая за приключен.

Докладът от разследването, който заема 1157 страници, не е предоставен на широката публика. В него се заявява, че спортният университет е допуснал грешка, като не е регистрирал навреме припокриването на съдържанието на дисертацията на Шмит с трудовете на другите автори, с което е създал впечатлението у Шмит, че е спазил изискванията.

#Пал Шмит #президент #оставка #докторска дисертация #плагиатство #Semmelweis #Унгария #Виктор Орбан #премиер #ФИДЕС #Николай Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници