След Великден започва безплатното саниране на жилища

След Великден започва безплатното саниране на жилища
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След Великден започва безплатното саниране на панелните жилища. След празниците тръгва обследването за състоянието на първите блокове, които ще правят ремонта изцяло с държавни пари, съобщи Нова телевизия.

След обследването ще се реши какви енергийни мерки ще се вземат за всеки блок, след което ще се прецени дали ще се остъкляват балконите и какъв цвят ще е фасадата.

До този момент са регистрирани близо 1400 сдружения на собствениците. От тях 366 вече са сключили договори за саниране.

България бе единствената страна от Европейския съюз, която няма програма за промяна на облика на панелните жилища. През 2005 г. бе приета програма, но тя бе само описание на нуждите на жилищния фонд, без тенденция за реализация. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представяне на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в края на февруари.

„В България панелните жилища и тези от стоманобетонен тип са 1 120 000. В тях живеят около 3 млн. българи. 98% от собствеността им е частна, което прави предизвикателството още по-голямо - частните собственици да се обединят и да управляват тази собственост“, коментира министър Павлова.

#саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници