Български свещеник: Патриарх Максим също е комунистически агент

Български свещеник: Патриарх Максим също е комунистически агент
Единадесет от общо петнадесет български владици се оказаха сътрудници и агенти на бившата комунистическа Държавна сигурност. Колажът е на Владимир Дойчинов
A A+ A++ A

Българският патриарх Максим също има досие в комунистическата Държавна сигурност, но то е било скрито или унищожено, когато режимът е решил, че той ще бъде патриарх, разказва отец Любомир Попов.

Свещеникът направи изявлението в ексклузивно интервю за Novinite.com и Novinite.bg.

„Новините“ се обърна към него за коментар, след като Комисията по досиетата, разследваща тайните документи от комунистическите епоха, разкри, че единадесет от общо петнадесет български владици за бивши агенти на Държавна сигурност, ДС.

Отец Любомир Попов е православен свещеник във Варна. Въпреки че през 2003 г. беше изгонен от храма „Св. Атанасий“ и низвергнат от църковен съд при Варненската и Великопреславска митрополия, той остава един от най-уважаваните божи служители не само в града, но и в страната. Бил е депутат във Великото народно събрание.

В интервюто Попов говори за връзките на всички висши духовници с Комунистическата партия (сега социалистическа), независимо от това кой има досие в ДС, и ги обвинява в маргинализиране на Българската православна църква и в прогонването на вярващите от храма.

Отецът разказва и за собствения си опит с комунистическия режим и ДС, за прословутия разкол в църквата през 90-те години на миналия век, който доведе до изгонването му от „Св. Атанасий“. Разкрива и незаконната продажба от епископите на доходоносни имоти на Българската православна църква, особено от страна на Варненския митрополит Кирил, и коментира скандалния му автомобил линкълн.

Цялото интервю с отец Попов прочетете ТУК.

#БПЦ #църкви #режим #църква #Българската православна #Вартоломей #Вселенски #Николай #Гавраил #Калиник #Пимен #Максим #патриарх #Линкълн #Комисия по досиетата #епископ #епископи #комунистизъм #Държавна сигурност #висше духовенство #Панкратий #БСП #СДС #Първанов #НДСВ #Симеон Сакскобургготски #разкол #Светия синод #отец Любомир Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници